Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Порошенко про підсумки саміту «Україна-ЄС»: сенсації не сталося, у декларації не вказані «Азовські санкції» та питання «Північного потоку-2»

  • 09.07.2019, 08:58
  • 412

Саміт «Україна-ЄС», який відбувся сьогодні у Києві, сам по собі є позитивним фактом, однак у його підсумковому документі не зафіксовані ключові позиції розвитку подальшої співпраці нашої держави з європейськими партнерами.

Про це п’ятий президент України, лідер партії «Європейська Солідарність» заявив в ефірі телеканалу «Україна», коментуючи перебіг та документи, підписані за підсумками переговорів, повідомляє пресслужба партії.

«Позитивним є той факт, що саміт відбувся. Бо було багато пропозицій, щоб саміт проводити в грудні або в лютому наступного року. Але я категорично не допускаю того, щоб ми дозволяли у відносинах України — Євросоюз великі перерви», — констатував Порошенко.

Він зазначив, що на саміті підписані документи, які розроблялися його командою ще рік-два тому. «Позиції по розвитку причорноморського узбережжя, приазовського узбережжя, позиції підтримки децентралізації є надзвичайно важливими щодо поточної роботи. Позитивно і те, що схвалена чітка позиція підтримки Україні в у війні проти країни-агресора, проти Російської Федерації. Мені приємно, що ми продовжили ту лінію, яка була запропонована мною ще рік тому. Йдеться про наступні після плану «Східного партнерства» кроки «Чотирьох союзів», — наголосив Порошенко.

«Це союз митний, союз енергетичний, шенгенський і цифровий. Що вони дають простим людям? Цифровий союз дає безкоштовний роумінг у всіх країнах Євросоюзу. А це разом із безвіком є надзвичайно важливо. Союз енергетичний — це енергетична на безпека нашої держави. Союз митний і Шенгенський дають свободу пересування для громадян і товарів», — пояснив лідер партії «європейська Солідарність».

Але не вдалося досягти ключових домовленостей, зазначив Порошенко. «Перше, що не вдалося зробити — це окреслити шляхи поглиблення санкцій. Була заява по морякам. Але ми підготували „Азовський пакет“ санкцій. Якщо Путін не звільняє моряків — то має бути відповідна реакція Євросоюзу і відповідне покарання. Санкції — це не інструменти покарання. Це інструменти тиску щодо зобов’язань виконання рішень арбітражу по українським морякам, які були виграні відповідно до моїх директив», — нагадав Порошенко.

Він також відзначив відсутність в підсумковому документі позиції щодо будівництва «Північного потоку-2». «Не вдалося також добитися, щоб у підсумкову декларацію були вставлені питання „Північного потоку — 2“. А до кінця 2019 року залишається все менше часу», — наголосив Петро Порошенко.

Лідер «Європейської Солідарності» також пояснив, що для реалізації ініціативи «Чотирьох союзів» потрібно мати не декларативні заяви, а дорожню покрокову карту.

«Ми готові допомагати Україні, ми — державники, і в жодному разі для нас позиція „Чим гірше тим краще“ не може бути прийнятною. Програма, яка передбачає кооперацію з ЄС, вимагає кропіткої фактично цілодобової роботи, до якої я закликаю і парламент, і уряд і президента. Той факт, що ми на сьогодні знову не виступаємо єдиною командою, є поганою послугою Україні, команда якої має сприйматися так, як сприймалася наша делегація у ПАРЄ», — переконаний Петро Порошенко.

Схожі новини