Передплата 2024 «Добра кухня»

Сьогодні в Україні відзначають День родини

  • 08.07.2019, 09:58
  • 1 637

Сьогодні, 8 липня, в Україні відзначається День родини. Крім того, православні в цей день відзначають День Петра і Февронії.

Також в цей день святкують свої іменини Василь, Давид, Денис, Костянтин, Петро, Семен, Федір, повідомляє телеканал «Прямий».

День родини

Це відносно молоде свято і відзначаєтся з 2012 року. Відповідний Указ Президента України № 1209/2011 «Про відзначення в Україні деяких пам’ятних дат і професійних свят» був підписаний 30 грудня 2011 року.

Родина являє собою організовану соціальну групу, а її представники пов’язані між собою не тільки спільністю побуту, але і взаємною моральною відповідальністю, а також соціальною необхідністю, яка зумовлює потребу суспільства в духовному і фізичному самовідтворенні, звідси, мабуть і пішов вислів: сім’я — осередок суспільства. Звичайно ж, сім’я належить до найважливіших суспільних та державних цінностей. Деякі наукові теорії стверджують, що саме форма сім’ї могла протягом багатьох століть визначати загальний напрям еволюції основоположних макросоціальних систем.

Для дітей родина — це своєрідне середовище, в якому у дитини складаються умови його психічного, фізичного, інтелектуального та емоційного розвитку. Для дорослої людини вона є джерелом реалізації цілого ряду його потреб.

Необхідно відзначити, що в міжнародному співтоваристві День сім’ї засновано Генеральною Асамблеєю ООН ще в 1993 році і відзначається 15 травня.

День Петра і Февронії

8 липня відзначається народно-православне свято День Петра і Февронії. В цей день віруючі вшановують пам'ять князя Петра і княгині Февронії, Муромських чудотворців. Святі здавна вважаються покровителями родинного вогнища, зберігачами подружнього кохання.

З подружжям були пов'язані деякі прикмети цього дня. Наприклад, вважалося, що якщо купець на Петра і Февронію відпрацює весь день у крамниці пліч-о-пліч з дружиною, це принесе його родині благополуччя.

В народі були й прикмети про погоду і сіножаті, який починався як раз у цей час. Люди вірили: якщо свині і миші починають їсти сіно — покіс буде худий; про це ж свідчив достаток кашки на луках. Ще в цей день спостерігали за розсадою: якщо вона добре п'є поливання — дні сінокосу будуть сухими, якщо ж не вбирає воду — вологими. З Петра і Февронії чекали ще сорок спекотних днів.

Схожі новини