Передплата 2024 ВЗ

Сьогодні День Іоанна Хрестителя-2019: що можна, а що не можна робити у свято

  • 07.07.2019, 10:47
  • 2 051

Сьогодні, 7 липня, православна церква відзначає Різдво чесного славного Пророка Іоанна Предтечі, Хрестителя Господнього.

Що це за свято, яка в нього історія і яких традицій дотримуються в цей день, пише «Сегодня».

Пророк, Предтеча і Хреститель Господній Іоанн — шанований церквою святий, найближчий попередник і названий брат Ісуса Христа. Саме Іоанн Предтеча передбачив пришестя Месії, а потім хрестив Ісуса Христа у водах ріки Йордан, за що і отримав ім'я Хрестителя.

Іоанн Предтеча: життя святого

Про життя Іоанна свідчать всі чотири учасника канонічних Євангелій, а також історик Йосип Флавій, доповнюючи відомості про останні дні діяльності Іоанна.

Іоанн народився на півроку раніше Ісуса Христа, в сім'ї священика Захарії і праведної Єлизавети. Пара була літньою і безплідною, однак до них з'явився архангел Гавриїл і сповістив про майбутнє народження у них сина, якому зрадіють багато людей, бо він буде великий перед Господом.

Довгий час Іоанн Предтеча жив у пустелі, вів аскетичний спосіб життя, проповідував важливість покаяння для прощення гріхів і здійснював священні обмивання, які згодом стали називатися таїнством хрещення. Головною темою проповідей Іоанна був заклик до покаяння. Його послідовники утворили особливу громаду учнів Іванових, в якій панував строгий аскетизм. Був обезголовлений на вимогу іудейської цариці Іродіади та її дочки Соломії.

Традиції святкування Дня Іоанна Хрестителя

Примітно, що з днем вшанування Іоанна Предтечі тісно пов'язане стародавнє слов'янське свято Івана Купала 2019, яке також відзначається 7 липня. Після прийняття християнства традиції свята злилися з язичницькою міфологією і обрядовістю сонцевороту в святі Івана Купала. А саму назву свята люди асоціювали з тим, що Іоанн Хреститель купав Ісуса Христа під час Його хрещення.

Що не можна робити в День Іоанна Хрестителя? Свято має кілька заборон. Цей день випадає на Петрів піст, а значить, слід постити і не можна вживати скоромну їжу. Також християнська церква не підтримує язичницькі традиції відзначення дня Івана Купала, вважаючи їх язичницькими, тому також відкидає і галасливі святкування, танці, гуляння та інші купальські атрибути.

Як провести День Іоанна Предтечі? Як і в будь-яке церковне свято, слід піти до церкви і помолитися, також вітаються будь-які добрі справи, допомога людям, благодійність, пожертвування, матеріальна і моральна підтримка тим, хто цього потребує.

Схожі новини