Передплата 2024 «Добра кухня»

Знімають стрес і головний біль: Супрун розповіла про користь поцілунків

  • 06.07.2019, 20:33
  • 709

Поцілунки приносять людям не лише моральне задоволення, а й певним чином корисно впливають на їх здоров'я.

Про це написала виконувачка обов'язків міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун на своїй сторінці у Facebook, вітаючи українців з Міжнародним днем поцілунку, який відзначається 6 липня, пише «Обозреватель».

Наприклад, поцілунки викликають викид нейромедіаторів, пов'язаних із задоволенням, так званих «нейромедіаторів щастя» — окситоцину, дофаміну і серотоніну. Завдяки їм поліпшується настрій, з'являється відчуття ейфорії та щастя.

«Окситоцин потрібен для відчуття довіри, бере участь в утворенні вибіркових уподобань і зміцнює імунітет. Є дослідження, які вказують, що саме через окситоцин зміцнюються стосунки і виникає міцна прихильність між партнерами», — пояснює Супрун.

Крім того, за її словами, поцілунки допомагають зняти стрес і полегшити тривожність. Вони, як і обійми, впливають на фізіологічні процеси, пов'язані з управлінням стресом і послаблюють його шляхом зменшення рівня кортизолу.

«Серед науково-популярних фактів про поцілунки є ще багато інших — наприклад, зменшення головного болю, зниження артеріального тиску, зменшення прояви алергічних реакцій і навіть схуднення. Або вплив поцілунків на рівень холестерину в крові. Але говорити про їх переважну доказовість ми не можемо через низьку якість доказів і невеликі вибірки в дослідженнях», — підкреслила в. о. голови МОЗ.

Разом з тим, Супрун закликала не забувати про ті небезпеки, які несуть поцілунки. Адже в процесі люди обмінюються слиною, а через неї можуть передаватися різні хвороби.

«Серед них — застуда, грип, мононуклеоз, герпетична інфекція, менінгококова хвороба, карієс. Щоб зменшити ризики передачі інфекцій, вона радить уникати поцілунків, коли хто-небудь хворий, цілуватися зі своїм постійним партнером, підтримувати гігієну порожнини рота і вчасно вакцинуватися. «Цілуйтеся так, аби ви були здорові й не хворіли», — підсумувала вона.