Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Постріл собі в ногу»: Посол України попередив Німеччину про наслідки зупинки транзиту газу

  • 06.07.2019, 18:11
  • 663

На тлі прогнозів про зростання споживання газу в Німеччині, можлива зупинка транзиту російського блакитного палива територією України після 2020 року стане для Берліна «пострілом собі в ногу».

Про це заявив посол України в Німеччині Андрій Мельник в інтерв'ю німецькій газеті Freie Presse, яке опубліковано на сайті посольства, передає «Сегодня».

Його заява прозвучала в ході обговорення «Північного потоку — 2», щодо якого думки Києва і Берліна розходяться, оскільки уряд Німеччини має намір використовувати цей газопровід для поставок газу.

«Обидва газопроводи «Північний потік» разом будуть прокачувати 110 млрд [куб. м газу в рік]. Оскільки споживання газу в Німеччині, як очікується, буде рости, то зупинка транзиту через Україну означатиме «постріл собі в ногу», — сказав він.

При цьому Мельник попередив, що «важливіше рахунків — небезпека набагато більшої війни з Москвою і гіркої втрати довіри народом України, а також Польщі».

«Північний потік — 2″ не має нічого спільного з диверсифікацією», — підкреслив посол і нагадав, що українська трубопровідна система, яка була побудована німцями, є однією з найбільших і найбільш безпечних у світі.

«[Вона] може транспортувати до 200 млрд куб. м газу в рік. В даний час система використовує менше половини своєї повної потужності, і все через Росію. У 2018 році було прокачано 86,8 млрд куб. м газу», — зазначив Мельник.

Схожі новини