Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Стало відомо, хто з держслужбовців в Україні отримує найвищі зарплати

  • 05.07.2019, 19:33
  • 1 536

Середня зарплата у держсекторі становить 13 тис. 350 грн, при цьому найменша середня зарплата - у соцпрацівників, а найвища - у суддів, менеджерів Нацбанку й Пенсійного фонду і детективів НАБУ.

Про це повідомляє видання Texty.org.ua, журналісти якого проаналізували понад 1 мільйон щорічних декларацій працівників держустанов за 2018 рік, оприлюднених на сайті Національного агентства з питань запобігання корупції, пише Укрінформ.

«Загалом дані декларацій за 2018 рік свідчать про те, що середня зарплата в багатьох професіях у держсекторі не нижча, ніж середня зарплата по країні, яка торік становила понад 8 тис. грн. Середня зарплата в проаналізованих нами деклараціях вища — 13 тис. 350 грн. Така різниця повʼязана з тим, що велика частина декларантів — це люди на керівних посадах (начальники, керівники, головні бухгалтери, директори тощо)», — йдеться у публікації.

Як зазначається, найменша середня зарплата — у соціальних працівників: 5067 грн на місяць. Найвища — у суддів (37,9 — 41,8 тис. грн), менеджерів і управителів з Нацбанку та Пенсійного фонду (43,6 тис. грн), детективів НАБУ (64,1 тис. грн) тощо.

За даними видання, великий розкид в зарплатах — у міських голів. Найбідніший з них офіційно отримує менше 10 тис. грн (міський голова невказаної міської ради), найбагатший — понад 100 тис. грн (Тернівська міська рада Дніпропетровської області).

При цьому середня зарплата водіїв, які заповнюють декларації — 8 тис. грн, а середня по ринку за цю роботу — 12 тис. грн.

Видання зауважує, що більшість декларантів отримує зарплату в межах 10−50 тис. грн на місяць, та нагадує, що в деклараціях вказано суму заробітної плати до вирахування ПДФО (18%) та військового збору (1,5%). Тобто на руки людина отримує менше — 80,5% від зазначеної суми.

Водночас журналісти видання обмежили верхню межу вказаних у деклараціях зарплат сумою в 100 тис. грн на місяць, оскільки випадки більших за цю цифру зарплат є поодинокими для різних професій.

Схожі новини