Передплата 2024 «Добра кухня»

Через заяви Сійярто в Канаді МЗС України викликало посла Угорщини

Заступник міністра закордонних справ України Єгор Божок викликав посла Угорщини Іштвана Ійдярто у зв'язку із заявами угорського міністра закордонних справ Петера Сійярто.

Про це повідомляє «Європейська правда».

«Запросив посла І. Ійдярто та попросив його пояснити логіку сигналів угорського міністра Сійярто на Конференції з питань реформ в Україні, яка відбулася в Торонто. Підкреслив необхідність застосування підходу з поглядом вперед, а не назад, у розвитку українсько-угорських відносин», — зазначив Божок у своєму Twitter.

Петер Сійярто в Канаді заявляв, що попередній президент України Петро Порошенко проводив «антиугорську» політику. Закони про освіту та мову, ухвалені під час його каденції, порушують права угорської громади, сказав він.

Зараз, з новим президентом, є надія, що Україна не продовжуватиме антиугорську політику, додав він, зазначивши, що заяви Володимира Зеленського «досі були обнадійливими»

Питання полягає в тому, чи вдасться Зеленському забезпечити, щоб після парламентських виборів були внесені зміни до законів для «повернення прав угорської громади».

«Якщо це станеться, Угорщина буде підтримувати скликання засідання комітету Україна — НАТО», — сказав міністр закордонних справ.

Угорщина також буде готова здійснити комплексний план економічної співпраці з Україною, зокрема програму допомоги на 50 млн євро, що підтримує будівництво доріг у Закарпатті, сказав Сійярто .

Угорщина також готова продовжити роботу спільних комітетів з економіки та охорони навколишнього середовища, а також продовжити свою програму економічного розвитку Закарпаття.

Схожі новини