Передплата 2024 «Добра кухня»

Топ-5 найдорожчих ВНЗ України: скільки коштує навчання у кращих вишах країни

  • 04.07.2019, 13:35
  • 6 763

Першого липня в Україні стартувала вступна кампанія. Заклади вищої освіти вже приймають документи абітурієнтів, а на сайтах вже є вартість за 2019 – 2020 навчальний рік.

Які спеціальності найдорожчі в Україні і що чекає на студентів після отримання диплому з'ясував «Сніданок з 1+1», передає ТСН.


На першому місці — факультет охорони здоров’я Київського національного університету Тараса Шевченка. Там за рік навчання медицини англійською мовою доведеться заплатити 71 500 грн.

На другому — Києво-Могилянська академія. Навчання на юридичному факультеті або на міжнародних відносинах коштує по 50 000 грн. Майже стільки ж обійдеться факультет міжнародних відносин у Київському міжнародному університеті — 46 400 грн.

Викласти кругленьку суму за навчання доведеться і тим, хто збирається вступати на творчі спеціальності. І найдорожчі з них — зовсім не актори. За рік навчання на режисера театру ляльок в Київському національному університеті театру, кіно і телебачення ім. І. К. Карпенко Карого доведеться заплатити 37 852 грн. А закриває п’ятірку лідерів Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського», де спеціальність інформаційних систем та технологій коштує 32 000 гривень.

У Міністерстві освіти кажуть, такі ціни на навчання заклади формують самостійно, а отримані гроші покривають потреби вишу.

«В першу чергу заробітна плата викладачів, співробітників закладу вищої освіти. Нарахування на заробітну плату, а також отримання матеріально-технічної бази закладу освіти. Наприклад, в університеті Шевченка подвійна заробітна плата», — розповідає генеральний директор директорату вищої освіти і освіти дорослих Олег Шаров.

Журналісти звернулися до експерта з працевлаштування, аби зрозуміти, за які спеціальності варто віддавати величезні суми щороку і яким буде ринок праці через 5 років.

«Вже не перший рік поспіль найбільшим попитом з боку роботодавців користуються IT-спеціалісти, спеціалісти з продажів, маркетологи, виробничі, робітничі спеціальності, управлінці персоналом, спеціалісти з навчання персоналу. Разом з тим ці спеціальності є найбільш оплачуваними. Досить активним попитом користуються медичні представники і також досить динамічно розвиваються зарплати у цій професійній сфері», — зазначає експерт з працевлаштування Юлія Дрожжина.

І за 5 років, за прогнозами кадровиків, ринок праці суттєво не зміниться. Але Дрожжина застерігає, майбутню професію треба обирати за покликом серця, а не розрахунком. Адже навчатись і удосконалюватись у вибраній сфері доведеться все життя.

Схожі новини