Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У МЗС відповіли на вимогу президента ПАРЄ запросити їх спостерігачів

  • 04.07.2019, 12:15
  • 399

В Міністерстві закордонних справ України наголошують, що Верховна Рада не зобов'язана запрошувати делегацію Парламентської асамблеї ради Європи для спостереження за виборами в Україні.

Про це у коментарі УНІАН повідомила речник МЗС Катерина Зеленко, коментуючи заяву президента Парламентської асамблеї Ради Європи Ліліан Морі-Паск'є про те, що Україна зобов'язана запрошувати спостерігачів Асамблеї для моніторингу виборчих кампаній.

«У попередні роки між Верховною Радою України та Парламентською асамблеєю Ради Європи існували дружні, партнерські відносини, які на сьогодні навряд чи можна так охарактеризувати. На тому етапі, коли була довіра і взаємна повага, коли Парламентська асамблея Ради Європи користувалася авторитетом, керівництво ВРУ ініціативно запрошувало ПАРЄ спостерігати за виборами в Україні», — повідомила речник.

«Давайте також не забувати про те, що у міжнародній міжурядовій організації, якою є Рада Європи, існують лише два органи, рішення яких є обов'язковими до виконання: це Комітет Міністрів і Європейський суд з прав людини. А ПАРЄ є дорадчим органом відповідно до Статуту Ради Європи. Україна завжди з повагою ставилася до порад ПАРЄ і виходила з важливості імплементації таких порад», — наголосила Зеленко.

«На жаль, на червневій сесії цей дорадчий орган Ради Європи сам проголосував за необов'язковість виконання своїх рішень, коли по суті відмінив вимогу до Росії виконувати не одне, а цілих 7 рішень, схвалених у відповідь на російську агресію проти України. Тому питання до пані Паск’є, чи готова вона здійснювати кроки до повернення авторитету дорадчого органу Ради Європи і відтак — його рішень», — підкреслила вона. «Асамблея у своїх правилах процедури відзначила, що спостерігати за виборами є правом Асамблеї. Але це зовсім не означає, що парламент зобов'язаний запрошувати ПАРЄ спостерігати за виборами. На сьогодні в МЗС немає жодного звернення від цього дорадчого органу, а чи є воно у ВРУ або ЦВК, нам невідомо», — додала речник.

Вона нагадала, що як поінформував МЗС Апарат Верховної Ради, керівництво парламенту після одностайної підтримки комітету у закордонних справах відкликало запрошення ПАРЄ спостерігати за парламентськими виборами. «І нам зрозуміла мотивація цього рішення. Що сталося на минулому тижні в Страсбурзі, і які були наслідки для дорадчого органу ПАРЄ, нам всім відомо», — сказала Зеленко. При цьому, вона наголосила, що Україна не порушила жодного з документів Ради Європи, обов'язкових для виконання. «Що стосується документів дорадчого органу і міжпарламентського діалогу в цілому, нам видається, що ПАРЄ слід було б замість того, щоб емоційно реагувати на рішення керівництва Верховної Ради в публічному просторі, вступити в діалог і провести консультації з делегацією України в Асамблеї», — підсумувала вона.

Нагадаємо, у квітні 2014 року ПАРЄ позбавила російську делегацію права голосу і виключила її представників з усіх керівних органів асамблеї у зв'язку з анексією Криму. У зв’язку з цим Росія не платила внески до Ради Європи з червня 2017 року. Такі дії Росії чимало членів ПАРЄ і політиків назвали шантажем. 25 червня ПАРЄ ухвалила резолюцію «Посилення процесу прийняття рішень Парламентською Асамблеєю щодо повноважень та голосування». Документ підтримали 118 парламентаріїв, проти були 62, 10 утрималися.

У зв'язку з цим рішенням механізм запровадження санкцій, який в ПАРЄ діяв до цього, скасовано. 26 червня у ПАРЄ підтримали резолюцію про затвердження повноважень делегації Російської Федерації без запровадження жодних санкцій. За відповідну резолюцію проголосували 116 парламентаріїв, проти — 62, 15 — утрималися. Делегації Естонії, Грузії, Латвії, Литви, Польщі, Словаччини та України у ПАРЄ вирішили достроково покинути літню сесію через повернення делегації РФ до Асамблеї.

2 липня голова Верховної Ради України Андрій Парубій підписав листа до Морі-Паск'є про відкликання запрошення для міжнародних спостерігачів від ПАРЄ на позачергові парламентські вибори в Україні. 3 липня передвиборча делегація ПАРЄ достроково припинила свою роботу в Україні. Морі-Паск'є наголосила, що Україна зобов'язана запрошувати спостерігачів Асамблеї для моніторингу виборчих кампаній.

Схожі новини