Передплата 2024 «Добра кухня»

В Україні розпочалася вступна кампанія-2019: як і коли подавати заяву до вишу та що для цього потрібно

  • 04.07.2019, 10:40
  • 1 284

З 1 липня випускники шкіл мають можливість зареєструватись для вступу до ВНЗ онлайн.

Про це пише УНІАН.

Які документи потрібні для вступу до вишу Для цього абітурієнту потрібно мати свідоцтво про наявність повної загальної освіти або атестат про повну загальну середню освіту, зроблений за допомогою фотополімерних технологій та сертифікати зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) останніх трьох років (2017, 2018, 2019 рр.) Виключенням є сертифікати з англійської, французької, німецької та іспанської мов за 2017 рік. Для таких вступників потрібні сертифікати двох останніх років (2018 і 2019). Заяви будуть прийматися для тих, хто бажає отримати ступінь бакалавра, молодшого бакалавра (для денної та заочної форми навчання), магістра медицини або фармацевтичного та ветеринарного напрямків, молодшого спеціаліста (для очної форми навчання).

Як зареєструвати електронний кабінет абітурієнта

Для того, аби зареєструвати електронний кабінет, вступникові потрібно вказати адресу електронної пошти, пароль для входу до особистого кабінету, номер, пін-код та рік отримання сертифіката ЗНО. Також абітурієнт має ввести серію та номер свідоцтва про повну загальну середню освіту і середній бал атестата. Після здійснення всіх вищезазначених дій в абітурієнта з’явиться свій електронний кабінет, через який він зможе подавати заяви для вступу у вищі навчальні заклади.

Коли можна подавати заяви до ВНЗ

Подавати заяви через електронний кабінет до українських вишів можна буде з 10 до 22 липня 2019 року (до 18:00 22 липня). 16 липня 2019 року о 18:00 звершується подача заявок та документів для вступників через співбесіди, вступні іспити або творчі конкурси. Співбесіди триватимуть з 17 до 19 липня включно, вступні іспити — з 17 по 22 липня включно, творчі конкурси — з 1 по 10 липня включно (12 липня — для спеціальності «Музичне мистецтво) в декілька сесій (для державного та регіонального замовлення). З 11 до 22 липня творчі конкурси проводитимуться для вступників на місцях за кошти фізичних та/або юридичних осіб.

Заповнення інформації в електронному кабінеті вступника

Після реєстрації кабінету потрібно заповнити особисті дані та інформацію щодо документів про середню освіту та сертифікати ЗНО, які також потрібно буде відсканувати та завантажити через натискання відповідної кнопки (стрілочка вгору) у пункті «сканована копія…».

Файл потрібно завантажувати у форматі JPG (JPEG, PNG). Окрім цього, в пункті «Дані вступника» потрібно додати фотокартку абітурієнта 3×4 см. Зазначимо, що максимальний розмір сканкопій та фотокартки не має перевищувати 1 Мб. Зменшити розмір файлу можна через стандартну програму «Paint», яка є на кожному комп’ютері з операційною системою Windows. Документи вважаються підтвердженими після реєстрації у виші. Остаточна перевірка здійснюється вже при поданні до закладу освіти оригіналів документів.

Як подати заяву на вступ до ВНЗ

Для подання заяви на вступ до вишу (не більше 7 заяв на 4 спеціальності) потрібно в особистому кабінеті абітурієнта натиснути «подача заяв», виставити необхідні параметри пошуку пропозиції, після чого обрати конкретну.

В обраній пропозиції треба натиснути «+ПОДАТИ ЗАЯВУ». У віконці «конкурсна пропозиція» у пункті «загальна інформація» треба встановити пріоритетність та інші позначки, обрати потрібні сертифікати, після чого натиснути «ПОДАТИ ЗАЯВУ» — «ПІДТВЕРДИТИ».

Подані заяви будуть відображатись у пункті «подані заяви».

У разі помилкової заяви її можна скасувати, якщо її ще не обробила приймальна комісія ВНЗ (без втрати спроби). Для цього треба обрати заяву та натиснути «Активні дії» — «Скасувати».

Додаткову інформацію щодо роботи з електронним кабінетом можна знайти в інструкціях Міністерства освіти.