Передплата 2024 ВЗ

Україна зобов'язана запрошувати спостерігачів ПАРЄ на вибори, - президент Асамблеї

  • 03.07.2019, 17:58
  • 337

Президент Парламентської асамблеї ради Європи Ліліан Морі-Паск'є наголошує, що Україна зобов'язана запрошувати спостерігачів Асамблеї для моніторингу виборчих кампаній.

Про це йдеться у повідомленні на сайті ПАРЄ, передає УНІАН.

Вона висловила жаль з приводу рішення Верховної Ради відкликати запрошення для спостерігачів від Асамблеї для здійснення моніторингу позачергових парламентських виборів 21 липня. Морі-Паск'є відповіла на лист голови В Р Андрія Парубія і заявила, що Асамблея мала тривалу практику співпраці з Україною у спостереженні за виборами починаючи з 1994 року, що створило можливість «суттєво покращити» нормативно-правову базу і виборчі практики в Україні. «Я маю звернути увагу, що Україна як член Ради Європи перебуває під процедурою моніторингу Асамблеї і має зобов'язання запрошувати Асамблею спостерігати за президентськими і парламентськими виборами», — наголосила Морі-Паск'є.

Також вона висловила готовність обговорити і покращити відносини між Асамблеєю, Верховною Радою та делегацією ПАРЄ.

Нагагаємо, у квітні 2014 року ПАРЄ позбавила російську делегацію права голосу і виключила її представників з усіх керівних органів асамблеї у зв'язку з анексією Криму. У зв’язку з цим Росія не платила внески до Ради Європи з червня 2017 року. Такі дії Росії чимало членів ПАРЄ і політиків назвали шантажем. 25 червня ПАРЄ ухвалила резолюцію «Посилення процесу прийняття рішень Парламентською Асамблеєю щодо повноважень та голосування».

Документ підтримали 118 парламентаріїв, проти були 62, 10 утрималися. У зв'язку з цим рішенням механізм запровадження санкцій, який в ПАРЄ діяв до цього, скасовано. 26 червня у ПАРЄ підтримали резолюцію про затвердження повноважень делегації Російської Федерації без запровадження жодних санкцій. «За» відповідну резолюцію проголосували 116 парламентаріїв, «проти» — 62, 15 «утрималися».

Делегації Естонії, Грузії, Латвії, Литви, Польщі, Словаччини та України у ПАРЄ вирішили достроково покинути літню сесію через повернення делегації Російської Федерації до асамблеї. 2 липня Парубій підписав листа до Морі-Паск'є про відкликання запрошення для міжнародних спостерігачів від ПАРЄ на позачергові парламентські вибори в Україні.

Схожі новини