Передплата 2024 ВЗ

Про «Гуцулку Ксеню» тепер співає Японія

Три українські фільми стали переможцями престижних міжнародних кінофестивалів

Українське кіно підкорює міжнародні майданчики. Колоритна стрічка «Гуцулка Ксеня», режисером якої стала талановита Олена Дем’яненко, отримала гран-прі Японського кінофестивалю в Атамі. В основу мюзиклу покладено знамениту оперету Ярослава Барнича.

Головну нагороду фестивалю ре­жисерці вручила зірка японського кіно Момої Каорі, відома за роллю у фільмі «Мемуари гейші».

Тепер український мюзикл побачить у прокаті вся Японія. На розгляд комісії фестивалю було надіслано понад 1200 фільмів з усього світу. «Гуцулка Ксеня» потрапила у п’ятірку конкурсних стрі­чок і здобула перемогу. Зазначимо, що це перший український мюзикл, створений за новітньої історії нашого кінематографа.

У центрі комедії — молодий хло­пець Яро, який живе в Америці. Од­нак парубок змушений повернутись до України, адже його батько перед смертю заповів йому 1 мільйон дола­рів. Та отримати ці гроші парубок змо­же тільки після одруження зі свідомою українкою. А тому знайти наречену хлопець вирішує у колоритній Ворохті.

У фільмі знялися молоді актори та зірки: Варвара Лущик, Макс Лозин­ський, Ігор Цишкевич, популярний гурт «ДахаБраха», а також львівські актори Олег Стефан та Януш Юхниць­кий.

Ще одна картина — фільм україн­ського кіновиробництва під назвою «Додому» (EVGE) кримськотатарсько­го режисера Нарімана Алієва здобув перемогу на престижному кінофести­валі в Румунії. Нагорода Міжнародного кінофестивалю у Бухаресті в номінації «Найкращий фільм» стала першою для режисера та знімальної команди.

Державне агентство України з пи­тань кіно 2 липня на своїй сторінці у соцмережах повідомило, що кіно­стрічка виборола нагороду та 4 тисячі євро грошової премії на кінофестива­лі у Бухаресті (BIFF).

«Я переконаний, що це лише поча­ток успішного фестивального життя цієї картини! Як і очікувалося, після прем’єри в Каннах, на інших фестива­лях до EVGE прикута особлива увага», — зазначив голова Держкіно Пилип Іл­лєнко.

Український фільм «Додому» став четвертою роботою молодого укра­їнського режисера кримськотатар­ського походження Нарімана Алієва. У фільмі йдеться про історію кримського татарина і його двох синів, які поїхали до Києва після анексії Криму. Один з них помирає на початку фільму, через що батько приїжджає у Київ, щоб за­брати його назад у Крим та поховати згідно з мусульманськими традиці­ями. Інший син не розуміє рішення батька і потреби дотримання тради­цій. Головні ролі виконали знамениті українські актори — Ахтем Сеїтаблаєв, Ремзі Білялов, Віктор Жданов та Дар’я Баріхашвілі.

Картина під назвою «Гоголь Док» режисера Аліси Павлівської визнана найкращим документальним фільмом VIII Міжнародного кінофестивалю в Нью-Йорку.

Всього на Міжнародному кіно­фестивалі в Нью-Йорку (International Filmmaker Festival of New York) було сформовано 10 номінацій, в одній з яких «Гоголь Док» отримав першість як найкращий документальний фільм. У кінострічці йдеться про те, що Украї­на сьогодні є ідеальним середовищем для вільної творчості.

Схожі новини