Передплата 2024 ВЗ

Парубій звернувся в ГПУ та СБУ через кандидатів у нардепи Клюєва та Шарія

  • 03.07.2019, 12:33
  • 690

Голова Верховної Ради Андрій Парубій звертається до ГПУ, СБУ і ДПС надати відомості про перебування в Україні останні 5 років Анатолія Шарія, Андрія Клюєва і Рената Кузьміна, які зареєстровані кандидатами в народні депутати.

Про це спікер заявив під час засідання Верховної Ради в середу, повідомляє Укрінформ.

«Учора Центральна виборча комісія, виконуючи рішення суду, постановила зареєструвати кандидатами у народні депутати російського пропагандиста Анатолія Шарія і голову Адміністрації Януковича Андрія Клюєва, який безпосередньо причетний до кривавого розгону Майдану і розстрілів учасників Революції Гідності. Не вистачає Януковича десь на мажоритарному окрузі. Це грубе порушення закону і справедливості, адже є очевидним той факт, що вони останні 5 років не перебували в Україні», — заявив Парубій.

Він повідомив, що звертається із запитом до ГПУ, СБУ і ДПС надати відомості про перебування цих осіб на території України останні 5 років.

«Як Голова Верховної Ради України, звертаюсь із запитом до Генеральної прокуратури України, Служби безпеки, Державної прикордонної служби України з вимогою негайно надати відомості про перебування цих осіб на території України, щоб отримати фактичні докази. Це дасть підстави для ЦВК скасувати рішення про їхню реєстрацію», — зазначив Парубій.

Голова ВР звернувся до Державної прикордонної служби, Генеральної прокуратури і Служби безпеки України надати наявну інформацію про проживання Анатолія Шарія, Андрія Клюєва і Рената Кузьміна на території України останні 5 років, про обставини їх вибуття за державний кордон та чи зафіксовано повернення цих осіб через державний кордон назад на територію України.

Заступник Голови В Р Оксана Сироїд доручила Апарату Верховної Ради оформити виступ Парубія і направити на розгляд зазначених органів і посадових осіб.

«Я, колеги, сподіваюся, що поставлені питання правильно. Тому що ті відписки, які давали державні органи влади, і призвели до рішення суду і до рішення ЦВК. Я поставив питання так, що не може бути двоякого трактування», — сказав Парубій.

Спікер сподівається, що відповіді будуть отримані «протягом не днів, а годин».

«Я звертаюся до Центральної виборчої комісії, негайно отримавши нововиявлені факти, переглянути своє рішення і скасувати рішення про реєстрацію одіозних осіб», — наголосив Парубій.

Він також подякував українцям, які вийшли на акцію протесту на Майдані Незалежності проти реєстрації Клюєва і Шарія.

Нагадаємо, 2 липня у Києві на Майдані Незалежності відбулася акція «Терпіти більше не можна» проти рішення ЦВК про реєстрацію кандидатами у народні депутати ексглави Адміністрації президента Віктора Януковича Андрія Клюєва та блогера Анатолія Шарія.

Центральна виборча комісія 2 липня на виконання рішень Верховного суду зареєструвала колишнього главу Адміністрації президента Януковича Андрія Клюєва та відеоблогера Анатолія Шарія кандидатами у народні депутати на позачергових парламентських виборах 21 липня.

Раніше Клюєву і Шарію було відмовлено в реєстрації у зв’язку з недотриманням ними норми закону про проживання на території України протягом останніх п’яти років.

Схожі новини