Передплата 2024 «Добрий господар»

Оксана Караванська: «Жінка має бути провокативною»

У Митрополичих садах на Святоюрській горі відома дизайнерка представила п'ятий, ювілейний, Український Haute Couture.

Лише на один день Митрополичі сади відкрилися для світських гостей. Український Haute Couture від Оксани Караванської в рамках Leopolis Jazz Fest 2019 традиційно презентував гостям розмаїття видів мистецтва: старовинну гуцульську музику та сучасну графіку, новітні технології та автентичну вишивку, український одяг та грузинські аксесуари ручної роботи. Показ нової колекції відбувся за підтримки посольства Швейцарії в Україні.

Серед декоративного аристократично-вишуканого ландшафту сакрального Святоюрського парку уперше над прадавнім Львовом зазвучали трембіти. Шестеро гуцулів-трембітарів для цієї події спустилися з Карпатських гір. Зачаровував ніжний ліричний голос учасниці «Голосу країни-9» Марини Круть, з вуст якої під власний акомпанемент на бандурі упродовж вечора лунали народні та авторські пісні. Показ колекції одягу от-кутюр Оксани Караванської відбувся під музичний супровід народної пісні у виконанні відомої співачки Оксани Мухи, яку, як почесну гостю, запросили на мистецьку подію високої моди. Саундтрек — оригінальне звукове оформлення — до модної fashion-історії створив художній керівник вокальної формації «Піккардійська терція» Володимир Якимець.

Нову витончено-оригінальну колекцію високого пошиття дизайнерка створила з легких, м'яких та напівпрозорих тканин зокрема у чорно-білій, жовто-блакитній, ніжно-бузковій, рожевій, бежевій гамі. Використала високоякісне італійське мереживо, сучасну авторську вишивку ручної роботи, українські автентичні орнаменти. Її колекція натхнена графічними роботами львівського художника Юрка Коха у композиції з прикрасами грузинського бренду BOO Jewellery, зокрема художниці Тамуни.

— Кожну річ я створила з любов'ю. Надихнула енергетика Митрополичих садів, — мовила Оксана Караванська у розмові із журналісткою «ВЗ». — Ношу лише власноруч створений одяг і ніколи не роблю того, що мені не подобається. Люблю поєднувати тканини, які між собою не поєднуються: наприклад, пластик з натуральним шовком. Автентичним вишивкам дарую нове життя: використовую їх в сучасному брендовому одязі. Ціна однієї сукні з моєї колекції — від 20 тисяч гривень до безмежжя…

— Оксано, у вашій колекції чимало провокативно-напівпрозорих суконь…

— Жінка має бути провокативною. Захотілося легкості і літньої прозорості. Половину колекції, до речі, ми вже показували на червоній доріжці Каннського кінофестивалю. На замовлення створювала я і сукню, яка була б символом відкриття фестивалю. Одна з моїх суконь, за версією журналу Baltic XL, увійшла в десятку найкращих на Каннському кінофестивалі.

Ще п'ять років тому в Митрополичих садах садили городину. Аби відновити історичну пам'ятку Святоюрського парку, потрібні були чималі кошти. З цією метою п'ять років тому Оксана Караванська разом зі священником Української греко-католицької церкви отцем Тарасом Миляном вирішила Український Haute Couture проводити в сакральному cаду собору Святого Юра.

— Мода — це стиль, що несе красу, — каже отець Тарас Милян, який залюбки погодився поспілкуватися із журналісткою «ВЗ». — Людина, як створіння Боже, має бути красивою. Коли ти одягнутий зі смаком — з тобою приємно спілкуватися. Тож маємо дбати і про свою душу, і про зовнішність. У модних брендах Оксани Караванської споглядається краса людини, її внутрішній світ. Кошти, зібрані з «модної події-2019» використаємо на реставрацію та впорядкування Митрополичих садів, які щороку стають вишуканішими та розкішнішими.

1

Схожі новини