Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Раді відреагували на заяву Богдана про регіональну російську мову на Донбасі

  • 01.07.2019, 14:30
  • 654

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій наголошує, що парламент не дозволить повернення до часів так званого «мовного закону Ківалова-Колесніченка».

Як передає УНІАН, про це він сказав на засіданні Погоджувальної ради.

«Я зі здивуванням прочитав інтерв’ю керівника офісу президента Зеленського Андрія Богдана…, в якому він заявив, що нова команда має намір повернути регіональні мови», — сказав Парубій.

Він нагадав, що нещодавно парламент ухвалив закон про єдину державну мову.

«І ми не дозволимо повертатися до часів мовного закону Колесніченка-Ківалова, який під виглядом регіональних мов мав на меті просто знищити українську мову в Україні», — наголосив Парубій.

Нагадаємо, закон «Про засади державної мовної політики», так званий «мовний закон Ківалова-Колесніченка» набрав чинності 10 серпня 2012 року. Ним передбачалось, що в 13 регіонах України російська мова отримує статус регіональної, який практично прирівнює її до державної. Закон дозволяв використовувати в офіційному діловодстві не українську мову, а ту, якою у конкретному регіоні розмовляє не менш як 10% жителів. Ухвалення закону викликало хвилю протестів по всій Україні. Тодішня опозиція заявляла, що закон прийнято з істотними порушеннями. 23 лютого 2014 року Верховна Рада визнала його таким, що втратив чинність, а 28 лютого 2018 року Конституційний суд визнав закон неконституційним.

Схожі новини