Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Після повернення Росії у ПАРЄ може виникнути «ефект доміно», – Порошенко

  • 01.07.2019, 13:12
  • 520

Рішення Парламентської Асамблеї Ради Європи зняти санкції з російської делегації без виконання країною-агресором резолюцій ПАРЄ – це вкрай небезпечний прецедент, що може запустити ланцюгову реакцію скасування санкцій, які застосували проти Росії наші міжнародні партнери.

Про це в ефірі телеканалу «Україна» заявив п’ятий президент України, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко, повідомляє прес-служба політсили.

«Чому ситуація, що склалася в ПАРЄ, така важлива? Санкції — це єдина мотивація для Росії як країни-агресора. Якщо вона хотіла повернутися до Ради Європи, зняти санкції Європейського Союзу, зняти санкції «Великої сімки», «Великої двадцятки, — вона має виконати умови, зафіксовані у «Мінських угодах». Вона має відпустити українських моряків, вона має відпустити заручників, вивести свої війська з нашої території, вона має забрати зброю з нашої території. Сьогодні, коли санкції зняті, а Росію запустили у ПАРЄ — є великий ризик, що Україна залишиться сам-на-сам у протистоянні з Російською Федерацією, з країною-агресором. Що Україна втратить підтримку країн-членів Ради Європи, а далі може бути «ефект доміно», і тому я раджу всім дуже серйозно до цього ставитися», — застеріг Порошенко.

Він також наголосив на ризику того, що ситуація у ПАРЄ може стати першим кроком легітимізації анексії Криму.

«Це — перший крок, коли питання України вирішується поза спиною України. Легковажно ставитись до цього не можна. Це червона лінія, яку Україна не повинна дозволяти переходити», — переконаний лідер «Європейської Солідарності» .

Порошенко відзначив потужну роботу української делегації у ПАРЄ, в яку входять члени команди «Європейської Солідарності» Володимир Ар’єв, Ірина Геращенко, Олексій Гончаренко, Марія Іонова: «Вони билися як „9 рота“, але залишилися без дипломатичної підтримки з боку керівництва держави».

Порошенко також розповів, що йому за президентської каденції неодноразово доводилось вирішувати складні питання, у тому числі й у Парламентській Асамблеї Ради Європи.

«Я так робив: напередодні голосування ми обдзвонювали основних партнерів. І коли сьогодні кажуть, що нібито це питання було вирішено заздалегідь, півроку тому чи три місяці тому — я мав зустрічі і в Парижі з президентом Макроном, і в Берліні з канцлером Німеччини, і з багатьма іншими керівниками держав, — як зустрічі, так і телефонні розмови — ніхто ніколи не підняв навіть питання про те, що санкції можуть бути зняті. Бо якби це відбулося — треба було негайно виносити це питання в публічну площину, треба було забезпечувати підтримку в тому числі і внутрішньо політичних сил цих держав для того, щоб не допустити прийняття такого ризикованого для України рішення», — наголосив Порошенко.

Схожі новини