Передплата 2024 «Добрий господар»

"Припиніть слухати Путіна!" – адвокат захоплених в полон моряків звернувся до українців

  • 30.06.2019, 08:35
  • 1 666

Адвокат українських моряків і політв'язнів Ілля Новіков закликав українців не вірити словам президента Росії Володимира Путіна щодо можливого звільнення бранців Кремля.

Про це він сказав в ефірі «5 каналу».

«Ми знаємо Путіна не від учора. Ми його спостерігаємо вже понад 20 років. Без різниці що він каже. Не треба його слухати. Не треба вдаватися в тонкощі, аналізувати, що сьогодні він казав те, а зараз — інше. І це щось означає. Це нічого не означає», — сказав адвокат.

І додав: «Для нас важливо, що він робить, як нам запобігти його планам. Для нас неважливо, як він це коментує, як відповідає на запитання своїх дресованих кореспондентів. Без значення».

Нагадаємо, Росія направила Україні ноту, в якій закликала надати письмові гарантії участі України в продовженні кримінального переслідування українських моряків у відповідності з російським законодавством. МЗС України у відповідь надіслало ноту про те, що пропозиція РФ «загострює суперечку між Україною і Росією щодо імунітетів військових кораблів».

Після цього Володимир Зеленський на брифінгу 27 червня заявив, що він — президент держави, і розкритикував дії міністра закордонних справ Павла Клімкіна. Зеленський обурився тим, що Клімкін відповів на ноту РФ, у якій Росія обіцяє повернути полонених моряків без консультації з керівництвом держави. На це Клімкін відповів, що у МЗС є всі повноваження надсилати ноту.

Як відомо, 25 травня Міжнародний трибунал з морського права зобов'язав Росію негайно звільнити три українські кораблі та 24 моряків, які були захоплені торік у листопаді. Трибунал визнав, що українські кораблі мали право на прохід Керченською протокою, а Росія діяла в межах правоохоронної, а не військової операції — як на тому наполягала сама РФ. Рішення трибуналу є обов'язковим до виконання. Натомість Росія вкотре заявила, що у трибуналу немає юрисдикції розглядати відповідне питання.

Схожі новини