Передплата 2024 «Добра кухня»

У ЄС запустили платіжну систему для торгівлі з Іраном в обхід санкцій США

  • 29.06.2019, 13:58
  • 365

Франція, Німеччина та Велика Британія заявили про запуск платіжної системи INSTEX, яка дозволить проводити фінансові операції із Іраном в обхід санкцій США.

Як повідомляє «Європейська правда» із посиланням на заяву зовнішньополітичної служби ЄС, про це стало відомо під час засідання групи країн-підписантів угоди із Іраном.

«Франція, Німеччина та Велика Британія поінформували учасників про те, що INSTEX є оперативним і доступним для всіх держав-членів ЄС і що перші операції обробляються… Вони підтвердили, що деякі країни-члени ЄС перебувають у процесі приєднання до INSTEX як акціонерів, спеціального призначення, спрямованого на полегшення законного бізнесу з Іраном. Вони також працюють над відкриттям INSTEX для економічних операторів з третіх країн», — говориться в заяві європейської служби.

Нагадаємо, у травні минулого року США в односторонньому порядку вийшов із ядерної угоди із Іраном, повернувши проти нього санкції. Натомість у ЄС продовжують виконувати угоду з Іраном. Зокрема, у січні Франція, Німеччина та Велика Британія заявили про початок роботи над платіжною системою, яка дозволить проводити фінансові операції із Іраном в обхід санкцій США.

У долучені до роботи цієї системи раніше висловлювали зацікавленість РФ та Китай.

Схожі новини