Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Очільник СБУ Баканов призначив своїм заступником чиновника часів Януковича

  • 29.06.2019, 08:35
  • 815

В. о. голови Служби безпеки України Іван Баканов призначив своїм заступником генерал-майора Анатолія Калюжняка, який відповідатиме у спецслужбі за боротьбу з корупцією.

Про призначення не повідомляється на офіційному сайті СБУ, але речниця спецслужби Олена Гітлянська підтвердила це журналістам, передає Слідство.Інфо.

«Приблизно тиждень тому його призначили заступником начальника управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю», — сказала Олена Гітлянська.

Журналісти звернули увагу на нескромний спосіб життя високопосадовця, а експерти стверджують, що він підпадає під люстрацію — тобто не може працювати на державній посаді.

Анатолій Калюжняк вже займав аналогічну посаду в СБУ за часів експрезидента-втікача Віктора Януковича — з 2010 по 2013 роки. Незадовго до Євромайдану він отримав звання генерала. Колюжняк звільнився після Революції гідності та працював помічником народного депутата.

Колишня керівниця департаменту з питань люстрації Міністерства юстиції Тетяна Козаченко стверджує, що Калюжняк не може займати державні посади, тому підпадає під закон «Про очищення влади».

«Закон визначає, що під люстрацію підпадають керівники та заступники керівників всіх самостійних підрозділів центрального апарату СБУ. Однак Служба безпеки перекрутила закон, використавши юридичну казуїстику, сказавши, що в них немає самостійних структурних підрозділів, що вони в них називаються функціональні. Таким чином, СБУ вивела з під заборони всіх керівників підрозділів, які працювали за Януковича на таких відповідальних посадах», — сказала колишня чиновниця.

Щодо статків генерал-майора Калюжняка, то згідно з офіційними даними, у нього є лише гараж на Хмельниччині. Але його рідні володіють трьома квартирами та двома паркомісцями в престижному житловому комплексі на Печерських пагорбах Києва. Їхня вартість, за даними журналістів, може складає близько 500 тисяч доларів. Також у них є маєток на Хмельниччині. Родина Калюжняка має також кілька елітних позашляховиків, а на самого генерал-майора записана остання модель AUDI Q8, яка коштує від 70 до 200 тисяч доларів.

Журналісти не знайшли офіційних джерел доходів у родини заступника Баканова, які б дозволили провадити такий спосіб життя. У біографії Анатолія Калюжняка йдеться, що він усе життя будував кар’єру в СБУ. Після звільнення зі служби він працював помічником народного депутата Владислава Бухарєва, який нещодавно очолив Службу зовнішньої розвідки України.

Дружина генерал-майора не має офіційного бізнесу, донька нещодавно закінчила київський університет. Старший син Калюжняка Ігор кілька років тому працював помічником заступника голови суду на Хмельниччині. У його декларації за 2016 рік доволі скромні доходи: разом з дружиною він заробив трохи більше ніж 260 тисяч гривень.

Схожі новини