Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Бойки їдять те, чим щедро ділиться природа Карпат

Ягоди, трави, гриби завжди є на столі горян.

Бойкам, як усім горянам, здавна доводилося важко працювати упродовж дня, тож снідали вони поживними стравами, зазвичай кашами. Популярною була проста народна кулеша, яку нині подають у рестораціях як дивину. Готували вони й те, чим щедро ділилася природа Карпат, — гриби, ягоди, трави… Випікали духмяний хліб, готували різні борошняні, круп’яні, овочеві й бобові страви, а також молочні продукти.

Місцева кухня сто років тому була досить скромною, переважали продукти рослинного походження з власного господарства. Сучасна бойківська кухня багата на м’ясні страви — печені ковбаси, сало, сальцисон та вироби з тіста.

Жителька бойківського краю — села Нове Місто Старосамбірського району на Львівщині — Світлана Савка залюбки розповідає туристам про особливості місцевої кухні, навіть проводить у власній садибі майстер-класи, на яких навчає готувати автентичних бойківських страв. Її кулінарна школа діє у рамках проекту «COWBOYky. Український Дикий Захід».

— Зараз чимало місцевих страв призабуті. Але їх варила моя мама, тому я їх готую залюбки. Туристам подаю справжні селянські сніданки з домашніх екопродуктів — сиру, масла, яєць, помідорів, хліба…

Світлана частує гостей також підбиваним борщем на житньому квасі і спеціальним пирогом до нього, печеним на пательні (колись його випікали на печі). Гості залюбки смакують книдлями, заправленими сиром і шкварками, буряковим салатом зі сиром — неймовірне поєднання смаків, а також салатом із листя буряка — гички.

— Буряк — це не просто овоч, а український женьшень, бо, як кажуть бойки, «Хто вживає в їжу буряк і гичку, той молодшає на личку», — ділиться секретами краси і довголіття господиня.

Чоловік Богдан з дружиною з власного фермерського господарства готують настоянки, сир у маринаді, сушать гриби та сезонні ягоди і фрукти.

Схожі новини