Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Замінили плече на металеве: жінці зробили унікальну операцію

У Луцьку на базі Волинської обласної клінічної лікарні провели унікальну операцію. Літній пацієнтці замінили власне плече на металеве.

Заміну плечового суглоба на ендопротез виконав Михайло Аршулік — завідувач відділення ортопедії і травматології. Найчастіше пацієнтами хірурга стають хворі з незворотними змінами у колінах та стегнах. А тепер провели успішну операцію із заміни плечового суглоба. Першою такою пацієнткою Михайла Аполлоновича стала 68-річна жителька села Люб’язь Любешівського району.

Мене мучив страшний біль, — зізнається жінка. — Через ліве плече я ні спати нормально не могла, ні сама одягнутися чи роздягнутися. Та навіть просто руку підняти стало проблемою. Одне слово — каліка.

Коли жінці біль допік настільки, що вже життя не стало, діти почали шукати порятунку для матері у лікарів. І повезли її на консультацію до Михайла Аршуліка. Той вирішив провести операцію — замінити рідне плече на металеве.

— У цієї пацієнтки був артроз плечового суглоба. У світі в таких випадках рекомендують ендопротезування, — розповів Михайло Аршулік. — Через особливості тілобудови людини заміна суглоба верхньої кінцівки вважається високотехнологічною операцією, де хірург — як сапер на мінному полі. Аби освоїти новітні методики, я минулого року проходив стажування у Франції, в Національному медичному університеті в Парижі. І 30 травня ми на базі нашої обласної лікарні вперше провели таку операцію. Хворій забрали уражені частини кісток і суглоб та встановили імплант.

Схожі новини