Передплата 2024 «Добра кухня»

Анальгін і корвалол у відпустку за кордон краще не брати

Як скласти дорожню аптечку, щоб не було проблем ані під час перетину кордону, ані на відпочинку?

Пакуючи валізи на відпочинок, варто заздалегідь скласти список речей, які конче потрібні, а все решта добирати залежно від того, чи лишиться місце у багажі. Одним із обов’язкових пунктів має бути дорожня аптечка, адже відпочинкові комплекси часто розташовані далеко від населених пунктів. Та навіть якщо їдете у велике місто, аптек за кожним рогом, як у нас, не буде. Однак тягти з собою пів валізи ліків на всі випадки життя також не варто. Тим більше, деякі з популярних у нас препаратів можуть не пропустити через кордон.

«Обов'язково мати зі собою жарознижувальне, наприклад, парацетамол чи нурофен, — радить сімейна лікарка Олена Шингера. — Ці препарати є водночас знеболювальними. Їх можна брати у пігулках, це займе менше місця у багажі, ніж сироп. Але треба враховувати вік дітей — чи зможуть вони ту таблетку проковтнути. Маленьким дітям часто збивають температуру свічками, але їх у дорогу не варто брати — у спеку їх просто не довезете. До обов’язкових я би віднесла ношпу, сорбент (біле чи чорне вугілля, атоксил, смекту — щось одне зі списку), корисну флору (наприклад, лінекс). Про всяк випадок треба мати з собою антисептик, бинт і лейкопластир».

Універсальним антисептиком є хлоргексидин — ним можна промивати побиті коліна, тоді як препаратами на основі йоду на відкриті рани капати не варто. Ще одна перевага хлоргексидину — він не пече, а це вкрай важливо для дітей.

Навіть якщо в сім’ї немає алергіків, засіб проти алергії все одно варто з собою взяти — невідомо, як організм зреагує на незвичну їжу чи запахи. Натомість брати з собою про всяк випадок противірусні препарати не обов’язково: противірусних засобів, дію яких клінічно доведено, практично немає.

Якщо хтось схильний до захитування, варто взяти з собою спеціальні таблетки (наприклад, авіа-море). А якщо погано переносите перельоти, то перед злетом можна закапати у ніс судинозвужувальні краплі, — тоді не так сильно закладатиме вуха. Утім, можна просто активно позіхати чи пити щось дрібними ковтками, поки літак набирає чи скидає висоту.

Це фактично увесь список аптечки для здорових людей. А от якщо хтось має хронічні хвороби чи планує поєднувати відпочинок і лікування, перелік медикаментів може бути суттєво довшим. Варто пам’ятати, що деякі ліки, які у нас у вільному доступі, за кордоном продають лише за рецептом, а то й зовсім заборонені. Мама моєї одногрупниці торік летіла до доньки в Лондон на два місяці. Взяла з собою три пляшечки корвалолу, аби вистачило. Ще й поклала їх не у валізу, а в сумку, яку взяла з собою у літак. Та виявилось, медичні препарати, які містять барбітурати (крім корвалолу, це валокордин, барбовал тощо), у країнах ЄС та багатьох інших заборонені. Перевозити через кордон для особистого прийому можна, але для цього потрібен рецепт від лікаря із зазначенням міжнародної назви препарату (латинкою) та тривалості прийому, — інакше митники можуть прирівняти перевезення цих ліків до контрабанди… Пані Ларисі пощастило — після півгодинного допиту польська митничка просто викинула корвалол у смітник, тож жінка навіть встигла пересісти на потрібний рейс до Лондона.

Ще один звичний для нас препарат, з перевезенням якого можуть виникнути проблеми, — анальгін. У деяких країнах його продають лише за рецептом, а в деяких не використовують зовсім. Загалом іще з 1991 року ВООЗ не рекомендує використання препаратів на основі метамізолу (анальгін, пенталгін, седалгін тощо) в усьому світі. Не можна вільно перевозити через кордон і ліки на основі кодеїну та ефедрину. Більшість цих препаратів уже і в Україні вилучили з вільного продажу, але похідні ефедрину входять до багатьох популярних сиропів від кашлю. Тому якщо вам конче треба взяти з собою, скажімо, бронхолітин від кашлю, попросіть лікаря виписати рецепт.

Правила ввезення тих чи інших ліків відрізняються залежно від країни, в яку прямуєте. Тому якщо не впевнені у якомусь препараті, але він вам конче потрібен, — беріть рецепт. Або принаймні пакуйте ці ліки у валізу, яку здаватимете у багаж. Речі, які берете в літак, перевіряють ретельніше.

ВАЖЛИВО!

Якщо їдете у країну зі спекотним кліматом (понад плюс 35), то навіть ті ліки, які вдома тримаємо у шафці, можуть потребувати холодильника. Наприклад, в інструкції до дитячого нурофену (сироп) зазначено: зберігати при температурі не вищій 300С, парацетамолу — не вищій за 250С.

Схожі новини