Передплата 2024 «Добрий господар»

Ресторан «Під Левом» продадуть «із молотка»

Це найдорожчий майновий лот в історії Львова. Стартова ціна нежитлових приміщень – 95 мільйонів гривень.

На площі Ринок триває розпродаж історичних кам’яниць. 26 липня відбудеться аукціон з продажу найдорожчого лота за всю історію міста — приміщення колишнього ресторану «Під Левом» площею 945 метрів квадратних, що на площі Ринок, 19, 20, 21. Це приміщення першого поверху і підвалу колишнього ресторанного комплексу. Стартова ціна об’єкта — 95,2 млн грн. Попередня рекордна стартова ціна історичного майна була зафіксована торік — 34 мільйони гривень (теж на площі Ринок).

Аукціон відбудеться через систему ProZorro. У Львівській мерії кажуть, охочі купити майно ресторації «Під Левом» можуть уже залишати на сайті свої цінові пропозиції.

«Сподіваємося, інформація про найдорожчий і найпривабливіший лот дійде до потенційних покупців, — каже начальник управління комунальної власності Львівської міської ради Інна Свистун. — Як правило, майно в центрі Львова купують не лише львів’яни, а й бізнесмени з інших міст України. Це добре, бо є конкуренція і буде вища ціна. Гарантійний внесок, який стартово сплачує кожен учасник торгів, — 10% вартості (близько 9,5 млн грн), реєстраційний внесок — 840 грн. Чому ми вирішили продати комплекс „Під Левом“, який є пам’яткою архітектури? Попередній орендар, ТзОВ „Краківський ринок“, постійно боргував місту кошти за оренду. Управління комунальної власності Львова було змушене подати позов про розірвання договору оренди і виселення цього господаря. Заборгованість — на стягненні у виконавчої служби».

У приміщенні збереглася цінна ліпнина.
У приміщенні збереглася цінна ліпнина.

Журналіст «ВЗ» поцікавилася у чиновниці, чи мерія контролюватиме, аби новий власник не знищив пам’ятку.

«Немає вимог щодо цільового призначення цього об’єкта, — відповіла Інна Свистун. — Є лише вимоги щодо дотримання законодавства у сфері охорони історикокультурної спадщини. З огляду на великий туристичний потік у центрі міста, приміщення на площі Ринок, 19, 20 та 21, ідеально підходять для ресторанного бізнесу або іншого комерційного призначення».

Ріелтор Роман Андрусяк сказав «ВЗ», що стартова ціна — цілком адекватна «як для такого знакового приміщення в самому центрі… Однак об’єкт площею 900 „квадратів“ буде проблемно продати». За словами ріелтора, 200−300 метрів квадратних значно легше продати, тому великі за площею об’єкти, як правило, «продають довго і не з першого аукціону».

Уточнила у ріелтора: чи можливий варіант, коли через брак покупців аукціон з продажу ресторану «Під Левом» перенесуть (двічі-тричі), а потім стартову ціну знизять до «смішної» суми? Роман Андрусяк каже, на повторних аукціонах мерія мала би знизити ціну на 10%. Але знижувати на 20% немає сенсу, бо це вже можна розцінювати як прояв корупції…

З ДОСЬЄ «ВЗ»

За станом на середу, 26 червня, у Львові через ProZorro провели понад 180 аукціонів. Продано 83 об’єкти, до міської скарбниці надійшло майже 300 мільйонів гривень.

Схожі новини