Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Прикарпатські науковці досліджують унікальний дзвін часів Івана Мазепи

Другий в Україні після Луцького музей дзвонів незабаром з’явиться на Прикарпатті. Унікальним його експонатом стане найстарший у цьому краї дзвін, що його місцеві дослідники знайшли у селі Негівцях Калуського району.

Краєзнавці з цієї тематики Олександр Коваль і Василь Фіцак періодично відправляються в експедиції у віддалені села. Парафіяни у Негівцях показали науковцям для опису сучасні дзвони, які кличуть людей на Служби Божі. А також зробили сюрприз, представивши старенький неробочий дзвін. Його не використовують через те, що розколотий навпіл, до того ж має вертикальну тріщину. Дослідників зацікавив церковнослов’янський напис на поверхні цього дзвона — «РОКУ БОЖІА АХПЗ».

«За кириличною системою числення буквами позначалися цифри. Тож букви „АХПЗ“ відповідають 1687 року», — розшифрував цей напис Василь Фіцак.

На його думку, до рук їм потрапив найстаріший дзвін, який коли-небудь їм довелося бачити. Раритетну знахідку, яку вилили у рік, коли Івана Мазепу обрали новим гетьманом Правобережної України, планують розмістити у музеї.

Схожі новини