Передплата 2024 «Добра кухня»

Резонансна ДТП у Харкові: Суд постановив відкрити справу проти фахівців НДІ судових експертиз

  • 26.06.2019, 10:12
  • 525

Київський райсуд Харкова скасував постанову слідчого про закриття кримінального провадження щодо дій експертів Харківського НДІ судових експертиз ім. Бокаріуса, які проводили автотехнічну експертизу в кримінальному провадженні щодо ДТП, яка сталася в центрі міста в жовтні 2017 року і в результаті якої загинули 6 осіб.

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив адвокат одного з обвинувачених в ДТП Геннадія Дронова Сергій Перепелиця, пише «Українська правда».

Він також опублікував фото вступної та резолютивної частини ухвали суду.

«Матеріали кримінального провадження … повернути в слідче управління Г У Нацполіціі в Харківській області для вирішення питання про відновлення досудового розслідування. Ухвала оскарженню не підлягає», — йдеться в ухвалі суду.

Раніше Ленінський райсуд Харкова задовольнив позов Перепелиці і зобов'язав відкрити кримінальне провадження щодо дій експертів, які проводили автотехнічну експертизу, за ч.2 ст. 384 (завідомо неправдивий висновок експерта, наданий органу, який здійснює досудове розслідування, суду) К К України.

Фахівці з автотехнічної експертизи заявили в суді, що дії обох фігурантів знаходяться в причинно-наслідковому зв'язку щодо моменту небезпеки, тобто обидва водії порушили правила.

Слідчий Холодногірського відділу поліції Харкова не знайшов складу злочину в діях експертів і закрив кримінальне провадження у зв'язку з відсутністю складу злочину.

Прокуратура скасувала цю постанову і направила провадження в слідче управління ГУ НП в Харківській області. Однак на початку червня провадження знову було закрито у зв'язку з відсутністю складу злочину.

Нагадаємо, 18 жовтня 2017 року Харкові в результаті ДТП за участю автомобіля Lexus, за кермом якого перебувала 20-річна дочка харківського бізнесмена Олена Зайцева, загинули 6 осіб, ще 6 зазнали поранень різного ступеня тяжкості.

Аналіз виявив у сечі Зайцевої опіати у момент скоєння ДТП. Згодом повторна експертиза опіатів не виявила.

За результатами експертизи, у момент ДТП автомобіль Зайцевої рухався зі швидкістю 106 км на годину.

26 лютого 2019 року Київський районний суд Харкова засудив Олену Зайцеву і другого учасника ДТП — водія Volkswagen Touareg Геннадія Дронова — до 10 років в'язниці. Зайцева визнала свою провину, Дронов — ні.