Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

ПАРЄ втратила авторитет і свою роль у сучасній європейській політиці, – МЗС України

  • 25.06.2019, 10:31
  • 499

Парламентська Асамблея Ради Європи, схваливши резолюцію щодо повернення Росії в сесійну залу Асамблеї з відновленням усіх прав, втратила авторитет і свою роль у сучасній європейській політиці.

Про це йдеться у коментарі МЗС України, передає УНІАН.

МЗС України вважає, що схвалена ПАРЄ резолюція грубо порушує норми і принципи міжнародного права, у тому числі Статуту Ради Європи.

«Суттєве послаблення санкційного механізму ПАРЄ, передбачене ухваленою резолюцією, відбулося на тлі відсутності жодних конструктивних кроків з боку Російської Федерації, кричущого невиконання цією країною взятих на себе зобов’язань, а також резолюцій ПАРЄ, схвалених у відповідь на російську агресію», — йдеться у заяві.
У відомстві підкреслили, що ПАРЄ відійшла «від задекларованих стандартів, принципів та цінностей Ради Європи внаслідок безпрецедентного тиску й фінансового шантажу з боку Російської Федерації».

«На жаль, це сталося внаслідок відвертого потурання з боку низки країн, керівництво яких, з одного боку, наголошує на необхідності припинення російської агресії проти України, а з іншого — заохочує агресора, йдучи йому на поступки», — наголосили у МЗС.

Зазначається, що, ухваливши резолюцію, Асамблея значно послабила свою роль у сучасній європейській політиці, а відтак і здатність ефективно захищати верховенство права, права людини та демократію в усіх державах-членах Ради Європи.

«Прикро констатувати сьогодні, коли Рада Європи відзначає свою 70-ту річницю, що її Парламентська Асамблея втратила свій авторитет, і Організація більше не може відігравати роль, якою її наділили батьки-засновники», — йдеться у заяві.

Також у відомстві назвали ухвалення резолюції «поразкою європейського парламентаризму».

Нагадаємо, парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію про зміну санкційного механізму, у якій запросила Росію для повернення до роботи у ПАРЄ без обмежень права голосу. Попри нічне голосування, яке є безпрецедентним для асамблеї, явка депутатів була навіть вища за звичайну. За резолюцію проголосувало 118 депутатів, 62 проти, 10 утрималися. Рішення, ухвалене у Страсбурзі, принципово змінює санкційний механізм.

Парламентська асамблея Ради Європи наклала на Росію санкції у квітні 2014 року через анексію Криму та війну на Донбасі, таким чином позбавивши росіян права голосу. Через це російська делегація припинила участь у роботі ПАРЄ. Також Росія не платить внески до Ради Європи з червня 2017 року.

Схожі новини