Передплата 2024 ВЗ

Можливі відключення електроенергії: через спеку в Україні назріла надзвичайна ситуація на ТЕС

  • 22.06.2019, 15:50
  • 474

«Укренерго» попереджає про можливість аварійного відключення електроенергії у зв’язку з високою температурою повітря.

Відповідну заяву від 21 червня розміщено на сайті компанії, передає «Українська правда».

«В енергосистемі склалася загрозлива ситуація із забезпеченням балансу виробництва та споживання електроенергії. За останні два тижні в Україні зафіксовані рекордні показники температури повітря, при цьому пік споживання потужності становив 17 935 МВт», — йдеться в заяві.

Там зазначається, що при зростанні температури повітря та піковому споживанні необхідні відповідні резервні маневрові потужності, зокрема, блоки ТЕС, забезпечені паливом.

«В поточних умовах енергосистема України працює з відсутніми нормативними резервами потужності на енергоблоках ТЕС генеруючих компаній», — заявили в «Укренерго».

Там уточнили, що наразі поза резервом через відсутність вугілля знаходяться 7 блоків ТЕС, а за 10 днів спеки запаси вугілля на складах ТЕС зменшились майже на 10%. Ситуація ускладнюється виведенням в аварійний ремонт ще 8 блоків ТЕС.

«При подальшому підвищенні температури, збереженні тенденції виведення блоків ТЕС в аварійний ремонт та відсутності палива на теплових станціях в енергосистемі складеться надзвичайна ситуація», — попереджають у компанії.

Там зазначили, що в таких випадках Укренерго може застосовувати графіки аварійного вимкнення для забезпечення цілісності енергосистеми.

«Вирішити питання може прискорення виведення з ремонтів Трипільської, Зміївської ТЕС ПАТ «Центренерго» та Слов’янської ТЕС «Донбасенерго» або ж включення у роботу газомазутних блоків ТЕС. Крім цього для подальшої надійної роботи енергосистеми необхідно забезпечити стабільність постачання вугілля, зокрема на Криворізьку та Луганську ТЕС «ДТЕК Енерго», — заявили в компанії.

Зазначається, що з цього приводу Укренерго вже звернулось до РНБОУ з відповідним листом.

Схожі новини