Передплата 2024 «Добрий господар»

Хроніки реваншу: понад півсотні нардепів просять КС визнати неконституційним мовний закон

  • 21.06.2019, 18:33
  • 665

55 депутатів Верховної Ради звернулися до Конституційного суду з поданням щодо конституційності Закону України „Про забезпечення функціонування української мови як державної“

Про це повідомляє прес-служба Конституційного суду, передає Еспресо.

Нардепи просять визнати неконституційним Закон України «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Більшість ініціаторів подання — депутати від фракції «Опозиційний блок».

Серед підписантів подання нардепи Вадим Новинський, Олександр Вілкул, Михайло Добкін, Дмитро Добкін, Олександр Долженков, Сергій Ківалов, Тарас Козак, Наталія Королевська, Юрій Мірошниченко, Євген Мураєв та інші.

На думку авторів подання, закон порушує гарантоване Конституцією право громадян розмовляти і навчатися рідною мовою та дискримінує громадян за мовною ознакою.

Автори документа вважають, що російська мова на законодавчому рівні виключається з трудових відносин, зі сфери освіти, сфери науки, сфери культури, ЗМІ, сфери публічних заходів, сфери обслуговування споживачів, спорту, телекомунікацій і зв'язку, документообігу, листування та інших сфер життя.

На цю інціативу вже відреагував голова комітету ВР з питань культури та духовності Микола Княжицький.

«55 ворогів української мови подали сьогодні до Конституційного суду позов з вимогою скасувати Закон про українську мову. Але бліцкрігу реваншу ми не допустимо. Готую аналіз цієї антиукраїнської скарги», — написав він на своїй сторінці у Facebook.

Схожі новини