Передплата 2024 «Добрий господар»

Ціни на фрукти у Львові: черешня «без м’яса» – 100 гривень, літр чорниці – 80

Ціни на фрукти-ягоди на львівському Привокзальному ринку не падають. Продавці нарікають на несприятливі погодні умови

На ринках — фруктовий рай: полуниці, черешні, вишні, чорниці, персики, абрикоси… Але ціни на ці вітаміни цьогоріч не надто комфортні. Продавці кажуть, погодні умови «відкоригували» урожай, тому фрукти трохи дорожчі, ніж минулих років. Лідером подорожчання стали «старі» яблука — 17−18 гривень. А «нових» іще немає…

На привокзальному ринку покупців не бракує. Зауважила, на фруктах не дуже економлять, хоча ціни трохи кусаються. Купують полуницю по 30−35 гривень за кілограм. Хоча нарікають, що цього року дрібна і не дуже солодка, трохи «водяниста», штучна. Ціни на черешню стартують від 50 гривень. Красиву мелітопольську можна купити і по 70, і по 90 гривень за кіло. На одній ятці ринку побачила рекламу — мелітопольська черешня «без м’яса» за… 100 гривень за кілограм. Поруч стояла така сама мелітополька черешня, але значно дешевша.

Запитую продавчиню, в чому річ і чи в дешевшій є «м'ясо». «Немає, — відповіла жінка. — Дешевше, бо це інший сорт черешні». За персики правлять 55 гривень за кіло, абрикоси можна придбати по 40−45 гривень, нектарини — 55, вишня — 50. За літровий слоїк чорниці просять 80 гривень, пів літра лісових суниць — 70−75.

У продажу уже є малина — 30 гривень за склянку. «Це наша, українська, — відповіла продавець. — Не скажу звідки, але точно не заморська малина». Кілограм іспанської лохини — 350 гривень за кіло. Неабияк подорожчали помідори. Минулого тижня жовті помідори та сорту «Малинівка» можна було придбати по 40−45 гривень за кіло, а тепер — 60−65 грн. Питаю продавців, у чому причина. Відповідають, у всьому винні несприятливі погодні умови, і що цьогоріч, мовляв, «наших помідорів не буде».

Огірки трохи дешевші, кабачки можна придбати по 15 гривень за кіло. Пучок городньої зелені теж трохи подорожчав — 10−20 гривень. Кажуть, подорожчали добрива. Йду у м’ясний відділ ринку. Покупців там менше, ніж в овочевому секторі. Ціни на м’ясо стабільні. За свинячу шинку просять 80−85 гривень за кілограм. Якщо довго думаєш і сумніваєшся, продавці опускають ціну на п’ять гривень. Шпондер — 55 гривень за кіло, ребра — 50, сало — 50−60 (ціна залежить від товщини). Телятина теж не подорожчала: шинка — 130, філейка — 140, шия — 90, фарш — 65.

Схожі новини