Передплата 2024 «Добрий господар»

Планував продати історичні книжки за кордон

Однак співробітники спецслужб повернули Бібліотеці ім. Стефаника два видання з особистим підписом Драгоманова

Співробітники Управління СБУ у Львівській області заблокували спробу контрабанди старовинних книг, викрадених з Національної бібліотеки України ім. Василя Стефаника. Йдеться про два томи з особистим підписом Михайла Драгоманова.

Як встановили оперативники спецслужби, житель Києва планував продати книги за кордон, проте був змушений повернути рідкісні видання державі. Наразі вилучені книги перебувають у фонді бібліотеки. У межах відкритого кримінального провадження за ст. 201 Кримінального кодексу України тривають слідчі дії.

Журналіст «ВЗ» зателефонувала до бібліотеки по коментар. Однак заступник директора з наукової роботи Ольга Колосовська категорично відмовилася будь-що коментувати… Нагадаємо, 2006 року вкрадену з цієї бібліотеки книжку знайшли у польському Кракові (у букіністичному магазині). У той період з бібліотеки зникли також німецькі періодичні видання кінця XIX — початку XX століть і 561 гравюра XVI — початку XX століття.

Разом з оригіналами зникли також копії гравюр. Раніше з Бібліотеки імені В. Стефаника пропало два десятки раритетних видань, серед яких першодрук Атласу Коперника. Частину вкраденого тоді знайшли закордонні поліцейські — у багажі двох молодиків в аеропорту столиці Нідерландів.