Передплата 2024 «Добрий господар»

«Він не сприйняв нову реальність»: у ПЦУ поведінку Філарета пов’язали з «незворотніми віковими змінами»

  • 19.06.2019, 19:35
  • 829

Архієпископ Чернігівський і Ніжинський ПЦУ, заступник голови управління зовнішніх церковних зв’язків ПЦУ Євстратій Зоря вважає, що почесний патріарх ПЦУ Філарет виступає за збереження УПЦ КП через "незворотні вікові зміни".

Про це він заявив в інтерв’ю виданню «Новое время».

«Насамперед я для себе знаходжу одне логічне пояснення, яке вписується в те, що я бачив. Це незворотні вікові зміни. Патріарх настільки звик до певного перебігу подій, настільки звик до своєї виняткової відповідальності за те, що відбувається з церквою, як людина такого вже поважного старшого віку, йому вже 91 рік, він не сприйняв нову реальність», — сказав він.

«Він вважає, що несправедливо був не допущений до того, щоб бути кандидатом на предстоятеля Єдиної церкви. Але така умова була Вселенського патріарха. Тому Томос видавав Вселенський патріарх Варфоломій і відповідно його умова була, щоб керівники церков, які очолювали їх до об'єднавчого Собору, не висували своїх кандидатур», — додав Зоря.

За його словами, патріарх Філарет раніше на це погодився, а зараз передумав.

Нагадаємо, 15 грудня 2018 року українські церкви об’єдналися у єдину Православну церкву України, її очолив митрополит Епіфаній. Представники РПЦ (УПЦ МП) переважно відмовилися визнати її, але окремі парафії переходять до ПЦУ.

Навесні Філарет почав стверджувати, що при переговорах про створення Єдиної помісної православної української церкви президент Петро Порошенко вмовив його зняти свою кандидатуру на предстоятеля, але пообіцяв негласне керівництво.

Філарет каже, що домовленості порушено та критикує дії Епіфанія. Філарет також заявив, що Київський патріархат досі не ліквідований.

11 червня почесний патріарх Православної церкви України Філарет заявив, що 20 червня скликає собор ліквідованого Київського патріархату, де офіційно не визнає автокефалії української православної церкви.

За словами Філарета, 15 грудня Собору помісного Київського патріархату «не було, а був збір підписів під постановою помісного собору». Філарет зазначив, що постанову на помісному соборі планують «відкинути».

У Київській Митрополії УПЦ (ПЦУ) заявили, що проведення собору ліквідованого Київського патріархату означатиме церковне розділення з усіма канонічними та юридичними наслідками.

УП

Схожі новини