Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Чотирьох підозрюваних у збитті рейсу МН17 буде притягнуто до відповідальності, - головний прокурор Нідерландів

  • 19.06.2019, 16:13
  • 784

Підозрювані в загибелі рейсу МН17 Ігор Гіркін, Сергій Дубинський, Олег Пулатов і Леонід Харченко самі не стріляли по літаку, але вони організували доставку озброєння, тому їх вважають підозрюваними, зазначає глава Національної прокуратури Королівства Нідерланди Фред Вестербеке.

Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Ці четверо підозрюваних на липень 2014 року були залучені в конфлікт. Їхньою метою було закріпитися на сході України. Використовувалися засоби протиповітряної оборони. Й ці четверо людей підозрюються в тому, що співпрацювали в липні 2014 року, й це призвело до того, що був збитий пасажирський літак. Ніхто з них не натиснув кнопку сам, але вони тісно співпрацювали з метою доставки озброєння, і тому їх можна вважати підозрюваними в тому, що вони причетні до збивання МН17», — сказав Вестербеке на прес-конференції в середу в Утрехті.

Вестербеке зазначив, що, згідно з кримінальним законодавством Нідерландів, якщо навіть людина не була присутня під час скоєння злочину, але була причетна до нього, вона також є винною.

«Тому ці четверо підозрюваних будуть притягнуті до відповідальності за аварію літака й за причетність до смерті пасажирів за ст. 162 Кримінального кодексу Нідерландів», — пояснив головний прокурор.

Вестербеке зазначив, що при ухваленні рішення про притягнення цих осіб до відповідальності буде враховано воєнний конфлікт на Донбасі.

«Є версія, що хотіли збити військовий літак, а не пасажирський. Навіть якщо план був такий, ми все одно переслідуватимемо їх за збиття МН17. Те, що вони хотіли зробити і що зробили насправді, визначить суд», — наголосив він.

Схожі новини