Передплата 2024 «Добра кухня»

Майбутнє України на найближчі п'ять років вирішиться за наступні три місяці, – Волкер

  • 19.06.2019, 09:40
  • 736

Найближчі місяці є критично важливими для майбутнього України на наступні п'ять років, тому США та Європа мають надати повну підтримку новому українському президентові Володимиру Зеленському.

Про це під час слухань у Сенаті США заявив спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер, передає ТСН.

«Підкреслюючи необхідність спілкування з президентом Зеленським, я наголошую: майбутнє України на найближчі п'ять років вирішиться за наступні три місяці. Воно залежатиме від того, як пройдуть (парламентські) вибори, як Зеленський сформує уряд, чи буде він здатен на незалежні дії, як президент України, не підпадаючи під поганий вплив будь-яких особистостей чи олігархів. Все це дуже критичні речі. І в цей час він має бути певен, що в цьому він має повну підтримку Сполучених Штатів та Європи», — сказав дипломат.

Курт Волкер додав, що попередник Зеленського Петро Порошенко теж проводив серйозні реформи. На думку дипломата, в останні чотири роки Україна досягла більше, ніж за попередні двадцять.

«Але вибори показали: українському народу треба ще більше, набагато більше реформ — швидших, рішучіших — і саме це обіцяв президент (Зеленський). Надзвичайно важливо, аби ми підтримали ці принципи і ці реформи. Доки він залишається вірним своїм обіцянкам, ми мусимо надавати йому всю підтримку, на яку здатні», — сказав Волкер.

Американський дипломат також зазначив, що перед Зеленським стоять й інші виклики.

«Зокрема — той факт, що в Україні є структури, які мають силу, але знаходяться в тіні — так звані олігархи, що контролюють багато економічних активів, контролюють медіа. Для нього буде дуже важко побороти ці структури. Але позбавитися від цієї системи надзвичайно важливо для України, якщо вона хоче порвати зі своїм минулим і скористатися своїми природними ресурсами та людським капіталом», — сказав Волкер, ще раз закликавши уряд США підтримати Зеленського.

Нагадаємо, спеціальний представник Держдепу США з питань України Курт Волкер планує протягом найближчих тижнів має відвідати Київ. «Я сподіваюсь, що зможу здійснити ще один візит в Україну впродовж кількох найближчих тижнів перед візитом (президента України Володимира Зеленського) до Білого дому», — повідомив Волкер.

Дипломат зазначив, що адміністрація президента США Дональда Трампа позитивно ставиться до встановлення прямих контактів із новим головою української держави. «Запрошення має чіткі сигнали».

Схожі новини