Передплата 2024 ВЗ

Євросоюз може скасувати безвіз для окремих держав: озвучено причину

  • 17.06.2019, 13:50
  • 671

Через зростання потоку шукачів притулку з країн, для яких діє безвізовий режим з Євросоюзом, Єврокомісія пригрозила ввести заходи протидії. Якщо процес триватиме, ЄС може призупинити безвіз для окремих країн.

Про це заявив комісар ЄС з міграції та внутрішніх справ Дімітріс Аврамопулос в інтерв'ю газетам групи Funke, передає «Німецька хвиля».

За словами Аврамопулос, заходи протидії можуть торкнутися країн Західних Балкан та Латинської Америки.

«Наше послання державам, громадяни яких мають право в'їжджати в ЄС без віз, ясно: захищати цей привілей — ваша відповідальність», — підкреслив єврокомісар.

Він висловив надію, що подібних крайніх заходів ще можна уникнути.

Тим часом кількість мігрантів, котрі хочуть отримати притулок в ЄС, загалом зменшилася до рівня 2014 року, тобто до початку міграційної кризи. Впродовж перших п'яти місяців 2019 року зафіксовано близько 32 400 таких осіб, що на 31 відсоток менше порівняно з аналогічним періодом попереднього року, розповів єврокомісар.

За даними Європейського бюро підтримки міграційних процесів (EASO), в перші чотири місяці поточного року майже кожна четверта заява про притулок в ЄС надходила від громадянина однієї з країн, що уклали з Євросоюзом угоди про безвізовий режим.

Приміром, кількість претендентів на отримання притулку в ЄС з Венесуели зросла порівняно з аналогічним періодом 2018 року на 121 відсоток, досягши 14 257 осіб, з Колумбії — на 156 відсотків (8097 осіб), з Албанії — на 30 відсотків (7138 осіб). Утім, лише незначне число таких прохачів може розраховувати на отримання притулку в країнах-членах ЄС.

Схожі новини