Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Сьогодні православні християни відзначають День Святої Трійці: що не можна робити, а що можна у це свято

  • 16.06.2019, 08:58
  • 1 172

Цього року і православні, і католики відзначатимуть День Святої Трійці в один день – 16 червня. Це одне з дванадцяти найважливіших церковних свят, яке присвячене Святій Божественній Трійці – Отця, Сина і Святого Духа.

За церковним вченням, Свята Трійця показує, що Бог єдиний в трьох проявах і є вічним, живим, всюдисущим і безтілесним духом, пише сайт «Сьогодні».

Трійця 2019 супроводжується безліччю традицій і обрядів. У цей день діють і певні заборони, яких прийнято дотримуватися.

Що не можна робити на Трійцю 2019

В цей день, як і в інші важливі церковні свята, не можна шити, прати, прибирати і робити іншу брудну роботу в будинку, а тих, хто порушує заборони, чекає біда.

У свято Трійці заборонено сваритися, злитися або заздрити.

У народі на свято Трійці землю вважали іменинницею. А тому головні заборони дня торкаються землі і рослин. У цей день в жодному разі не можна порушувати спокій землі: копати, орати, боронувати, косити траву, колоти дрова, рубати сучки, ламати і пиляти дерева і навіть садити рослини.

У народі вважалося, що на Трійцю в світ людей приходять міфічні істоти — німфи і русалки. І якщо їх прогнівити, вони зашкодять людям. Тому існує заборона поодинці не ходити в ліс або в поле, щоб мавки не залоскотали до смерті.

На Трійцю категорично не можна купатися, інакше русалки затягнуть на дно.

На День Святої Трійці не можна призначати дату весілля, інакше молоду сім'ю чекає нещасливе життя.

Не прийнято в цей день також відвідувати кладовища.

Трійця 2019: що можна робити

Піти на недільну святкову службу та освятити букетик трав і квітів, який стане оберегом від бід і хвороб на весь рік.

У церкві на Трійцю проводиться одна з найкрасивіших служб в році, а після Божественної літургії здійснюється вечірня в пам'ять про сходження Святого Духа на апостолів.

Обов'язково прикрасити будинок травами і квітами: м'ятою, чебрецем, волошками, гілками липи, дуба або берези.

Подайте на стіл святкові страви, а також хліб і пироги. Трійця — веселе свято, коли прийнято ходити в гості і запрошувати гостей до себе.

На Трійцю дівчата ворожать на судженого, носять в ліс русалкам вінки з польових трав і квітів, щоб вони послали їх хорошого нареченого.

У це свято прийнято свататися, це вважається доброю прикметою і обіцяє молодим довге і щасливе сімейне життя.

Схожі новини