Передплата 2024 «Добрий господар»

В Антарктиді знайшли викопну рептилію гігантських розмірів

  • 15.06.2019, 20:15
  • 3 549

Палеонтологи виявили в Антарктиді останки стародавньої рептилії, плезіозавра, довжина тіла якого досягала 11 метрів.

На даний момент цей «морський монстр» є найбільшим відомим еласмозавридом, передає DT.UA.

Еласмозавриди — це сімейство загону плезіозаврів, його представники мали дуже довгі шиї. Жили ці рептилії між верхнім і тріасом кінцем крейдового періоду і зустрічалися у всіх водах світового океану.

Виявлений плезіозавр був найбільшим з відомих на даний момент еласмозаврид, завдовжки він був близько 11 метрів, а важив 13,4 метричні тонни. На думку дослідників, він належав до роду Aristonectes, однак вони не впевнені, чи є він представником нового виду (по знайденим решткам, як зазначається, про це судити важко).

Знайдена рептилія була вже дорослою особиною, але у неї не було такої довгої шиї, як у інших еласмозаврид, у нього було набагато менше шийних хребців. Полював плезиозавр, ймовірно, на безхребетних, а його розміри вказують на те, що видобутку в екосистемі було дуже багато.

Вперше останки були знайдені на острові Сімор ще у 1989 році. Разом з тим, дослідники поверталися на острів в 2005, 2012 і 2017 роках для того, щоб повністю вилучити останки. В результаті їм вдалося зібрати 800 кілограмів скам'янілих кісток.

Схожі новини