Передплата 2024 «Добре здоров’я»

ЦВК відмовилась реєструвати депутата-утікача Онищенка

  • 15.06.2019, 17:58
  • 773

ЦВК відмовила підозрюваному у газових махінаціях депутату-втікачу Олександру Онищенку у реєстрації кандидатом на позачергових парламентських виборах.

Про це повідомляє Громадське з посиланням на прес-службу ЦВК.

«Комісія відмовила Онищенку, висунутому „Соціалістичної партією України“ у виборчому окрузі № 93, оскільки ним не дотримано вимоги Конституції та виборчого закону щодо проживання в Україні протягом останніх 5 років на день проведення позачергових виборів народних депутатів України», — сказали у виборчій комісії.

Також на черговому засіданні ЦВК зареєструвала ще 76 кандидатів-самовисуванців та 22 кандидати від політичних партій. Шість кандидатів зареєстровані від «Самопомочі», 13 від «Громадянської позиції», два кандидати від Соціалістичної партії та один — від «Аграрної партії України».

Станом на 15 червня ЦВК зареєструвала 362 кандидати в депутати, з них 318 висувались самостійно, ще 44 висунуті політичними партіями.

14 червня в ЦВК повідомили, що Олександр Онищенко подав документи до Центральної виборчої комісії для участі в позачергових парламентських виборах.

Нагадаємо, НАБУ розпочало досудове розслідування за фактом розкрадання газу, видобутого за договорами про спільну діяльність із «Укргазвидобуванням» у грудні 2015 року. За версією слідства, в період з січня 2013 по червень 2016 року члени злочинної організації протиправно заволоділи коштами, отриманими від реалізації газу, в розмірі понад 1,6 млрд, внаслідок чого «Укргазвидобування» зазнало збитків на більш ніж 740 млн грн.

Загалом слідство встановило причетність до участі у «газовій схемі» 29 осіб. Народний депутат України Олександр Онищенко, який фігурує у справі, перебуває в розшуку.

Онищенка звинувачують в організації схеми по перепродажу купленого у держкомпаній газу своїм же фірмам за заниженими цінами.

5 липня 2016 року Верховна Рада підтримала подання генпрокурора про притягнення до кримінальної відповідальності, затримання й арешт Онищенка. 27 липня Луценко підписав повідомлення про підозру депутатові.

Наприкінці лютого 2017 року Вищий адміністративний суд відмовився повертати Онищенкові депутатську недоторканність.

19 квітня 2018 року Онищенко оприлюднив частину запису розмови нібито з президентом Петром Порошенком.

Схожі новини