Передплата 2024 ВЗ

На Трійцю Бог створив землю і засіяв її зеленню: 16 червня – Зелені свята

На 50-й день після Великодня християни відзначають ще одне велике свято, Трійцю, яке у народі називають Зеленими святами.

За повір’ям, у цей день Бог створив землю і засіяв її зеленню (від цього й Зелені свята). Інші казали, ніби Христос, апостоли Петро та Павло, йдучи дорогою, присіли під зеленою кроною дерева, а тому й триденне свято. А дехто стверджував, що Христос, в’їжджаючи до Єрусалима на ослику, обрав собі шлях не по панських килимах, а по бідняцькому зеленому гіллі.

В основу свята закладено культ дерев та рослинності. У давнину Зелені свята починалися ще у п’ятницю. Господині ретельно прибирали оселі і навіть казали, що сама Мати Божа перевіряє, чи чисто в хаті. Жінки до сходу сонця йшли до лісу, щоб назбирати лікарських трав. Вважали, таке зілля має бути особливо цілющим. У цей день збирали також і росу, якою лікували хворі очі.

Напередодні Зеленої неділі, у суботу, сільські ґазди прикрашають подвір’я та господарські будівлі зеленими гілками липи. Липою прикрашають під’їзди, сходові майданчики і помешкання і міські жителі. Липою замаюють і сільський та міський транспорт.

Церква неодноразово зверталася до своїх парафіян з проханням не нищити дерев. Бо ж за два дні той «май» знімають і викидають у смітник…

У переддень Зелених свят помешкання прикрашають не лише липою, а й очеретом. Зелені довжелезні листки цього зілля, яке у народі називають шуваром, — символ Зелених свят. Хтось кидає шувар на підлогу, дехто ставить у високу вазу на підлозі або, не розв’язуючи оберемка, залишає у куточку, як дідуха на Різдво.

На Зелені свята, як і на Великдень, провідують могили померлих родичів. За дохристиянським віруванням, на Зелені свята мерці вдруге (після Великодня) виходять на світ із землі. На кладовищі правлять панахиду.

На свято Трійці дівчата плетуть квіткові віночки і «завивають» ними березу. Кажуть, якщо гарненько завити берізку, збудуться задумані бажання, наприклад, покохає вподобаний хлопець. Якщо вінок розплететься і впаде — бажання не здійсниться.

За повір’ям, якщо на Трійцю наречений попросить у батьків коханої згоди на одруження, а на Покров молоді одружаться — життя буде довгим і щасливим.