Передплата 2024 «Добра кухня»

Львівщина не хоче «олігархічного» керівника

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман пообіцяв не зволікати з погодженням кандидатур на посади голів облдержадміністрацій – замість тих, кого звільнено у зв’язку з обранням нового президента. Але надто швидкому (поспішному) призначенню нових керівників виконавчої влади у регіонах опирається громадськість.

Вона вважає, що очільників ОДА треба добирати прозоро, враховуючи думку загалу. У жодному разі — не кулуарно, не за протекцією олігархічних сил, прояви чого уже спостерігаються. На думку активістів, свіжі кадри, як того і вимагає Закон «Про очищення влади», мають мати високий авторитет, незаплямовану репутацію.

Вкотре заявити про це планують найближчої середи, 19 червня, учасники масової акції під стінами Львівської ОДА, яку ініціювали члени громадських рад органів державної влади. На їхню думку, перед тим, як керівництво Кабміну і президентська канцелярія зроблять вибір щодо своїх намісників в областях, треба широко обговорити ці кандидатури, своє слово обов’язково мають сказати представники громадянського суспільства, преса.

Львівські активісти б’ють тривогу: попри те, що під час виборчої кампанії теперішній президент декларував відкритість, запевняв, що не допустить у виконавчу владу представників олігархату, чимало персон, яких нині він розглядає як імовірних керівників області, не відповідають озвученим високим критеріям. У заяві, скерованій в Адміністрацію президента, Кабмін, парламент, міститься вимога не пустити на посади у владі фігур із сумнівною репутацією.

В авторів звернення є серйозні претензії до ряду осіб, які у ці дні у напівтаємному режимі проходять кадровий кастинг у столиці. Ініціатори звернення мають застереження до «сокового» бізнесмена з Городка Сергія Бадяка, який наповнював виборчий фонд Зеленського. А також до «людини Рината Ахметова» — Дениса Шмигаля (директора Бурштинської теплоелектростанції). Так само, як і до бізнесмена Тарас Барщовського, щодо якого є підозри у несплаті 30 млн грн податків. Здивувало громадськість і те, що на крісло голови Львівської ОДА, за різними даними, претендує керівник області у часи Януковича Віктор Шемчук.

Пікетувальники, які зберуться під стінами ЛОДА, вимагатимуть від новообраного президента забути про кулуарність, дотримати слова і провести прозорий та відкритий конкурс на посади керівників органів державної виконавчої влади на території Львівської області.

А тим часом…

35-річний правник, почесний консул Австрії у Львові Маркіян Мальський відмовився від пропозиції команди Зеленського очолити Львівську ОДА.

«Було приємно отримати таку пропозицію… Але маю інші плани. Ще не досягнуто всіх завдань, які перед собою поставив», — сказав він.

Схожі новини