Передплата 2024 «Добре здоров’я»

П’яті роковини трагедії: в Україні вшановують пам’ять загиблих у катастрофі Іл-76 під Луганськом

  • 14.06.2019, 10:33
  • 663

Рівно 5 років тому військовий літак заходив на посадку на летовище, коли його підбили бойовики терористичної «ЛНР».

Загинули всі, хто був на борту — сорок десантників та дев'ятеро членів екіпажу. Винним у трагедії суд визнав генерала Віктора Назарова, який на той момент керував оперативним штабом АТО. Саме він дозволив політ, хоча і знав про можливий теракт, повідомляє «ТСН.Ранок».

Військовому присудили сім років в'язниці, але він оскаржує вирок, бо не визнає провину.

Пам'ять загиблих військових сьогодні вшановують у столиці, а також у рідних для них містах — Дніпрі, Кривому Розі й Мелітополі.

Під час церемонії вшанування пам’яті загиблих президент Володимир Зеленський поклав квіти до Дзвону пам’яті разом із міністром оборони Степаном Полтораком та головнокомандувачем ЗСУ Русланом Хомчаком. Захід відбувся у Залі пам’яті ЗСУ на території Міністерства оборони.

Нагадаємо, уночі 14 червня 2014 року літак з військовими заходив на посадку на летовище Луганська. Бойовики збили його з ПЗРК «Ігла». Не врятувався ніхто — дев'ять членів екіпажу та сорок військовослужбовців загинули. Як стало відомо після трагедії, у керівників операції було чимало даних про засідку, проте військовим все одно надали наказ летіти.

27 березня 2017 року Павлоградський суд Дніпропетровщини визнав винним у трагедії літака Іл-76 генерала Віктора Назарова і засудив до семи років позбавлення волі. Генерал Назаров, який на той час керував штабом АТО, про засідку знав — це стверджують у військовій прокуратурі. Такі ж свідчення лунали і в суді. Обвинувачення вимагало для підсудного вісім років ув'язнення.

Винним у збитті літака Іл-76 також визнали екс-ватажка бойовиків «ЛНР» Ігоря Плотницького та ще двох ватажків. Їхні дії кваліфіковано як терористичний акт.

Схожі новини