Передплата 2024 ВЗ

У Львові зареєстровано петицію проти проведення молитовних релігійних ходів, які паралізують місто

На сайті Львівської міськради 13 червня зареєстровано петицію, яка закликає заборонити проведення молитовних/ релігійних ходів, які потребують перекриття вулиць чи обмеження в русі транспорту в межах міста Львова. Автор петиції - Сергій Літневський.

«У Львові почастішали випадки проведення молитовних ходів, які зазвичай впливають на рух транспорту в місті, — йдеться у петиції. — Враховуючи проблематику громадського та приватного транспорту в місті (дотримання графіків руху, кількості маршрутних автобусів, затримки трамваїв через неналежне паркування та ДТП, затори на дорогах в час пік, величезна кількість ям на дорогах), проведення подібних заходів, пов’язаних з перекриттям руху, — це обмеження мешканців у свободі пересування по місту та створення штучних перешкод для руху транспорту, який і так потерпає від інших проблем… Необхідно не забувати про захист прав і свобод інших громадян України та іноземців, які не мають бажання брати участі в подібних заходах (релігійних ходах. — Авт.), незалежно від віросповідання. Для вірян у Львові існує більш ніж достатньо релігійних споруд. Чому через релігійні вподобання одних містян повинні відчувати незручності інші містяни та гості міста?».

Автор підрахував, що з 21 березня по 13 травня у Львові відбулося шість релігійних ходів.

Петицію у перший день підписали 126 людей (потрібно 500). До кінця збору підписів залишилось 60 днів.

Інформація про проведення релігійних ходів зазвичай є у розсилках прес-служби ЛМР. У прес-службі журналісту «ВЗ» повідомили, що заявку на проведення релігійної ходи та чи інша громада подає через Центр обслуговування мешканців. Львівська міська рада не має повноважень дозволяти чи забороняти проведення релігійної ходи. На сайті ЛМР лише розміщується інформація про те, що відбудеться така хода, аби інформувати мешканців про можливі незручності в пересуванні.

Коментарі для «ВЗ»

о. Павло ДРОЗДЯК, капелан ЛМР, прессекретар Львівської архієпархії УГКЦ

Ми як громадяни своєї країни маємо повне право, згідно із Конституцією, висловлювати свою громадянську позицію, так само це стосується релігійного віросповідання. Якщо це не перешкоджає іншим людям, проведення таких масових заходів є прийнятним. Ми у Львівській архієпархії маємо тільки двічі на рік такі заходи. Більше не робимо свідомо, бо розуміємо, що це може паралізувати місто. Тому спільні молитовні заходи робимо тільки в часі Христопоклонної неділі (третя неділя перед Великоднем) і в часі святкування Покрови (у жовтні). Перед тим як будувати маршрут ходи містом, зустрічаємося з усіма відповідальними за це підрозділами, щоб якомога швидше проходити ділянки дороги. Зазвичай ці заходи проводимо в неділю, коли центральна частина міста перекрита для транспорту.

Мирослав МАРИНОВИЧ, правозахисник, віцеректор УКУ

Негативно ставлюся до вимог такої петиції. Це спроба штучного регулювання. В усіх демократичних країнах Європи є таке поняття, як марші протесту, підтримки тощо. Нещодавно у Києві був марш на підтримку сім’ї. Для усіх країн це є нормальна демократична практика. Якщо толеруємо світські демонстрації (і причому зрозуміло, що під час цих демонстрацій терплять водії, але це є право народу — виходити на вулиці й демонструвати), то чому маємо забороняти за релігійними ознаками?

Схожі новини