Передплата 2024 «Добрий господар»

«Принижує нашу гідність»: в Україні заборонили прокат скандальних «Сватів»

  • 13.06.2019, 18:52
  • 1 107

Експертна комісія при Державному агентстві України з питань кіно проголосувала за відмову у видачі телеканалу «1+1» повторного прокатного посвідчення на другий сезон скандального серіалу «Свати» виробництва студії «Квартал 95» (ТОВ «Кварталкіно»).

За відмову проголосували 15 членів комісії, один член — за дозвіл, двоє заздалегідь заявили про конфлікт інтересів. Представникам «1+1» надали заповнені експертні карти з рішенням і аргументацією, пише «Обозреватель» із посиланням на «Детектор медіа». Пресслужба каналу вже прокоментувала ситуацію на офіційному сайті.

Компанія «1+1 media» подала заяву на відновлення прокатного посвідчення на другий сезон серіалу «Свати» 28 травня 2019 року, 12 червня Держкіно оприлюднило рішення.

Член експертної комісії Марія Гурська сказала, що в серіалі державні установи підписані російською мовою, а деякі вивіски — українською, через що створюється враження, що Україна інтегрована в російський простір.

Також, за її словами, серіал «Свати» розвиває в українців комплекс неповноцінності, принижує їхню гідність.

«Сім'я героїв із українським прізвищем виглядає менш освіченою, „селюками“, на відміну від сім'ї з російським прізвищем. Однак у разі перемонтування другого сезону і зміни прізвища героїв серіалу експертна комісія могла б погодитися на видачу прокатного посвідчення», — пояснила Гурська.

Член комісії Сергій Оснач також додав, що представників «1+1 media» має хвилювати, як сприймуть сім'ї учасників АТО і постраждалих у війні серіал, головну з ролей у якому виконує «путінець» Федір Добронравов.

«Ми не маємо права ухвалювати інше рішення і будемо змушені не продовжувати прокатне посвідчення другого сезону серіалу «Свати», — додала комісія.

Група «1+1 media» зі свого боку відповіла, що обурена таким рішенням і вважає його необґрунтованим, нелогічним і політично мотивованим.

«Канал „1+1“ завжди був патріотичним і поважав інтереси глядачів. Ми плануємо оскаржити відповідне рішення Держкіно в суді. Глава Державного агентства України з питань кіно та експертна комісія використовують цю ситуацію як платформу для входження в парламентську кампанію, щоб продемонструвати у такий спосіб нібито боротьбу за національну ідею. Нам незрозуміло, чому об'єктом публічних нападок став український продукт. Так, його намагаються використовувати як політичний інструмент для передвиборчої маніпуляції», — прокоментували представники телеканалу.

Схожі новини