Передплата 2024 ВЗ

Україна і Польща ведуть переговори про створення нової європейської ракети-носія

  • 13.06.2019, 09:57
  • 541

Державне підприємство Конструкторське бюро «Південне» імені Янгеля зацікавлене в нарощуванні співпраці з країнами у ЄС в області створення перспективної ракетно-космічної техніки і продовжує переговори з Польщею про співпрацю в створенні нової європейської ракети-носія легкого класу.

Про це повідомив гендиректор К Б Олександр Дегтярьов, передає «Європейська правда» з посиланням на «Інтерфакс-Україна».

За його словами, підприємство не бере участі в проєкті створення європейської ракети-носія Ariane 6, але зараз ідеться про «можливості співпраці в галузі створення ракет малого классу», які користуються попитом на світовому ринку пускових послуг.

За словами гендиректора, зараз «Південне» «відпрацьовує плани співпраці з кількома європейськими країнами». Серед потенційних європейських партнерів Дегтярьов виділив Польщу, яка раніше висловила інтерес до спільного з Україною створення нової європейської ракети-носія легкого класу. «Діалог іде», — сказав він.

«Поки є теоретична підтримка ESA (Європейське космічне агентство. — Ред.), тому що ми не члени ESA, а тільки розглядаємо цю можливість», — додав він.

Дегтярьов зазначив, що сьогодні КБ залишається експортно-орієнтованим підприємством: «У 2018 році в загальному бюджеті підприємства 99% склав експорт», — сказав він, уточнивши: частка експорту в інтересах країн ЄС склала в межах 10%.

«Південне» — провідний науковий центр України, що володіє передовими космічними технологіями, відомий в світі розробник ракетно-космічної техніки.

Схожі новини