Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Розумна» альтернатива ґаджетам та вулиці

На Сихові запрацює інноваційна Wiki-медіатека

Бібліотека-філія № 25, що на проспекті Червоної Калини, 58, отримає нове дихання. Уже з п’ятниці, 14 червня, в її приміщенні запрацює одна із найсучасніших медіатек міста — Wiki, що стане першою частиною масштабного інноваційного простору для розвитку — Lviv Open Lab.

За словами ініціаторів проекту, сама назва «Wiki» та концепція створення медіатеки натхненна ідеями Вікіпедії — відкритої енциклопедії, де кожен може стати дописувачем та долучитися до процесу творення чогось нового. «Відкритий доступ до знань, залученість до процесу прийняття рішень та популяризація науки — саме це і є метою новоствореного простору», — пояснює директорка Централізованої бібліотечної системи для дорослих м. Львова Любов Цяпало.

Передбачається, що це місце стане відкритим простором для обговорень, надихаючих лекцій, зустрічей, читання й активізації сміливих ідей громадськості. Бібліотека охопить 175 м² та буде загальнодоступною: туди зможуть приходити як діти, так і дорослі. Також вона стане неофіційним «штабом» вікіпедистів зі Львова для регулярних зустрічей щодо розвитку енциклопедії українською мовою та дискусій на актуальні теми.

До слова, схожа медіатека успішно функціонує в Рясне-1. «І її двері не закриваються ніколи — там завжди гамірно», — коментує заступник міського голови Львова Андрій Москаленко.

Wiki — це перша частина великого проекту Lviv Open Lab, який охопить також лекторій, фізико-хімічну, біотехнологічну та ІоТ (робототехніка, 3D-друк тощо) лабораторії, медіастудію і майстерню для роботи з деревом. «Загалом проектом передбачено 1000 м² сучасного простору, — розповідає Москаленко. — Він дуже потрібен і Сихову, і місту загалом, бо нам важливо, аби діти проводили дозвілля якісно і під наглядом, важливо запропонувати цікаву й сучасну альтернативу вулиці».

Наразі в Open Lab тривають ремонтні роботи, які мають намір завершити восени. Тут діти вчитимуться майструвати, створювати винаходи і проводити експерименти, читатимуть сучасну літературу та слухатимуть виступи успішних людей. У будівництво та облаштування простору місто вже інвестувало 2,1 млн грн, загалом же проект вартує близько 5 млн грн.

Мар'яна Щепанська