Передплата 2024 ВЗ

Відбір до Євро-2020: збірна України знову перемогла у фартовому Львові

  • 11.06.2019, 08:14
  • 719

Національна збірна знову виграла у фартовому Львові з розкішною підтримкою трибун. У п'ятницю підопічні Андрія Шевченка в прекрасному стилі розбили Сербію, а тепер здолали Люксембург, зробивши важливий крок до Євро-2020.

Про це пише «Футбол 24».

У гостьовому поєдинку з Люксембургом нам допомогла удача — підопічні Андрія Шевченка вирвали перемогу в компенсований час завдяки автоголу. Цього разу збірна України мусила уникнути недооцінки суперника.

Вже до 5-ї хвилини українці двічі небезпечно атакували штрафний майданчик гостей — в обох випадках у центрі уваги був Євген Коноплянка. Тиск на ворота Люксембургу дуже швидко дав результат. На 6-й хвилині після розіграшу кутового Руслан Маліновський класно подав у карну зону, а Роман Яремчук виграв верхову боротьбу та переправив м'яч у сітку! Гол у другому матчі поспіль!

Незабаром «синьо-жовті» могли й подвоїти перевагу, коли Коноплянка виконав точний навіс з кутового на голову Тарасу Степаненку — лідер Шахтаря влучив у поперечину. Аналогічний кутовий з іншого флангу завершився ударом Тараса в сантиметрах над воротами. Між цими епізодами Олександр Зінченко випадково вирвався на побачення з голкіпером, але не зумів його переграти.

Люксембург відповів також гостро. Баррейро Мартінс і Жерсон Родрігес в дотик били після прострілів з правого флангу — м'яч щоразу розминався зі стійкою з зовнішньої сторони. Гості старалися та організували пару непоганих атак. Капітан «левів» Лорен Янс декілька разів розрізав правий фланг нашої оборони, але в завершенні йому не щастило: або влучність підводила, або Пятов рятував.

Ініціатива все одно була на боці України. Головним творцем моментів у першому таймі виступав Євген Коноплянка, який не соромився впевнено протягувати м'яч повз суперників. Це приносило гостроту. В одному з епізодів Коно перехопив передачу на чужій половині поля та заробив стандарт. Руслан Маліновський розрядив гармату під поперечину — знову потягнув воротар.

Перед перервою Люксембург відквитав один гол зусиллями Крістофера Мартінса, який точним ударом головою направив м'яч у дальній кут наших воріт. На щастя, лайнсмен зафіксував у нього офсайд. Рішення арбітра досить суперечливе, можливо, там і не було положення поза грою. У будь-якому разі Україна пішла на відпочинок з перевагою в рахунку.

Друга половина зустрічі розпочалася з моменту Віктора Циганкова — діагональний рейд з флангу до штрафного майданчика та удар по центру воріт Люксембургу. Хвилинами потому Роман Яремчук міг оформляти дубль, але не скористався класним закиданням з глибини від Віталія Миколенка. А потім герой зустрічі бездарним ударом зажував реактивну контратаку.

Гості знову гостро огризнулися. Венсан Тілль зі штрафного пробив точно в «шістку» — Андрій Пятов в ефектному стрибку перевів сферу на кутовий. Жерсон Родрігес в стилі Коноплянки змістився справа в центр і пробив у площину. Наш голкіпер грамотно вибрав позицію, без проблем забравши м'яч до рук.

Коно спробував показати, як це робиться, але і його удар парирував воротар. Потім Євген вже подавав — знову на Степаненка, знову Тарасу трішки не вистачило. Чергова контратака завершилася не так, як хотілося, адже Олександр Зінченко у завершальній фазі просто штовхнув м'яч у воротаря.

Кінцівка зустрічі була напруженою, Андрію Пятову ще не раз доводилося вступати у гру. Все ж до фінального свистка рахунок не змінився — Україна перемогла 1:0. «Синьо-жовті» набрали 10 очок і залишилися лідером групи В. Відрив від конкурентів складає вже 6 пунктів. Люксембург зберіг за собою другу сходинку — 4 бали.

Недооцінки не було — Україна підготувалася до матчу

Знову нервова гра з Люксембургом, знову лише мінімальна перемога, знову треба дякувати Андрію Пятову за чудову роботу (4 сейви, кілька вчасних виходів з воріт, 11 підбирань у штрафному майданчику!), однак цього разу негативу значно менше. Помітно, що команда і тренерський штаб підготувалися та витиснули максимум, а літати по полю вдруге за три доби ми не можем

Як зізнався після матчу Євген Коноплянка, спеціально під Люксембург команда відпрацьовувала закидання за спини захисникам. Внаслідок таких передач з глибини прекрасні моменти отримали сам Коно та Роман Яремчук. Окрім цього, автор єдиного гола витягував на себе центрбеків, внаслідок чого туди вривалися партнери. Зони відмінно бачив Олександр Зінченко, передачі постачав Руслан Маліновський — задуми регулярно проходили.

Словом, на відміну від гостьового матчу з «червоними левами», і збірна України розуміла, завдяки чому вона може обіграти Люксембург, і показала це. Окремий плюс для Романа Яремчука — гол у рідному місті в другому матчі поспіль. Супер! Без швидкого м'яча все було б катастрофічно важко.

Не можна не відзначити стандарти. Збірна України вперше за 18 офіційних матчів результативно розіграла кутовий. Схоже, це була заготовка з врахуванням високої майстерності Маліновського. Розглядати потрібно не лише гольовий епізод — Тарас Степаненко тричі пробивав головою після хороших подач зі стандартів.

Люксембург — солідна команда, їм знову не пощастило

Ми обіграли добротного суперника. Це слід усвідомлювати та не применшувати сьогоднішніх 3 очок. Люксембург має право знову скаржитися на долю та суддівство. Арбітр скасував справедливий гол «левів» — нога Караваєва була ближче до наших воріт, ніж автор гола Крістофер Мартінс. Крім цього, лайнсмени придуманими офсайдами зірвали дві перспективні атаки гостей. Дружньо радіємо відсутності VAR у кваліфікації.

Україна мусила зважати на сильні сторони Люксембурга. Наприклад, той же Олександр Караваєв значно менше ходив вперед, ніж у п'ятницю. Причина — найкращі гравці «левів» Жерсон Родрігес і Венсан Янс на його фланзі. Капітан Зорі цього разі був у тіні, але став найкращим на полі за підбираннями (серед польових гравців) — 7, за виносами — 4, за вдалими відборами — 2.

Україна не здатна провести два поспіль матчі на високому рівні

Збірна України набрала 6 очок у спарених матчах — це подвиг. Якщо ви очікували розгрому Люксембурга, тоді «ваші очікування — ваші проблеми». Цей матч не міг бути легким. Потрібно тверезо оцінювати ситуацію і розуміти, що підопічні Андрія Шевченка не готові до такого ритму. Футболісти Динамо і Шахтаря регулярно грають єврокубках, але там і календар підлаштовують зручно, і з суперниками по УПЛ можна півматчу походити. Коноплянка грав в середньому по сезону 60 хвилин на два тижні, Маліновський провів виснажливий рік…

Контратаки сьогодні були гірші, ніж проти Сербії. «Синьо-жовті» знаходили вільних партнерів і в декілька передач проходили від одного штрафного до іншого, але робили це на «стоячих ногах». Сил бігти настільки інтенсивно не було, сил протягувати м'яч не було, сил завершити наступ нормальним ударом не було. Важливо, що атаки все одно грамотно розвивалися, а футболісти знали, що робити на полі. Підводила фізична готовність.

А це те, за що критикувати неправильно — на це ніяк не вплинеш. Андрій Шевченко обрав енерговитратний стиль, в рамках якого не відсидишся позаду без м'яча. Хто звик до подібного ритму з подібним стилем? Олександр Зінченко завдяки грі за Манчестер Сіті. Він і виділявся на полі активністю, коли партнери ледь переставляли ноги. Вів гру команди, хоча й не настільки явно, як з сербами.

Схожі новини