Передплата 2024 «Добрий господар»

Вибори у Казахстані: за день затримано близько 500 протестувальників

  • 09.06.2019, 19:32
  • 793

Поліція затримала близько 500 осіб в день позачергових президентських виборів у Казахстані.

Про це заявив перший заступник міністра внутрішніх справ Казахстану Март Кожаєв, пише Інтерфакс-Україна.

За словами Кожаєва, затримання проводилися у столиці Казахстану Нур-Султані та в Алмати — за участь у несанкціонованих мітингах.

«На вулицях двох міст були спроби дестабілізувати обстановку … У Нур-Султані припинено спроби перекриття жвавої дороги, створення транспортного колапсу на проспекті Республіки в районі Палацу молоді», — повідомив Кожаєв.

Він додав, що «усі заходи були проведені у відповідності до закону», а спецзасоби під час затримання правопорушників не застосовувалися.

При цьому, за повідомленням «Радіо Азаттик», затримання проводилися серед учасників мітингу в центрі Алмати, поряд з площею Астана.

«Поліцейські, в тому числі бійці спецпідрозділів, грубо затримували людей і заштовхували їх в автозаки. Присутні перед цим вигукували «Бойкот!», — йдеться у повідомленні.

Серед затриманих виявилися журналісти, що висвітлювали виступи: з площі забрали кореспондента Азаттик Петра Троценка, журналіста AFP Кріса Ріклтона, який спостерігав за ходом протестів, співробітника Казахстанського бюро з прав людини Дмитра Тихонова.

У Нур-Султані затримання проходили біля палацу «Жастар», де зібралися кілька сотень громадян. Люди прийшли туди з блакитними повітряними кулями і скандували: «Алга, Казахстан!», «Бостандик!» («Свобода!»), вимагаючи чесних виборів. На місці протестів також затримали репортера Азаттик Санію Тойкен.

Усі виборчі дільниці завершили свою роботу о 21:00 за місцевим часом.

ЦВК Казахстану повідомляв, що станом на 20:00 за місцевим часом на виборах президента проголосували 77% громадян республіки, які мають право голосу.

Схожі новини