Передплата 2024 «Добра кухня»

НБУ зберіг облікову ставку: на що вплине це рішення

  • 08.06.2019, 18:11
  • 464

Національний банк України зберіг облікову ставку на рівні 17,5% річних.

Новини «Сьогодні» розпитали експертів, чи згодні вони з регулятором і як це рішення вплине на кредитування бізнесу.

На думку фінансового аналітика Олексія Куща, в розвинених країнах центробанки встановлюють облікову ставку, виходячи з динаміки економічного розвитку.

«У розвинених країнах, якщо економіка знаходиться в слабкому тонусі, центробанк знижує облікову ставку, стимулюють приплив фінансових ресурсів в економіку і інфляція при цьому знаходиться в безпечному інтервалі», — говорить Кущ.

У нас же, в країні з ринком, що розвивається, для Нацбанку ключова мета — таргетування інфляції, підкреслює експерт. Але в результаті збереження облікової ставки підприємства реального сектора в Україні не мають дешевих кредитів для розвитку, каже Кущ.

«Ми бачимо уповільнення зростання економіки, — відзначає Кущ. — Вона пішла в діапазон зростання нижче 3%, а інфляція знаходиться на досить низькому рівні, нижче 10%. За всіма правилами потрібно було б зараз знижувати облікову ставку до рівня 15% або навіть 14% і давати фінансовий ресурс економіки».

Таких рівнів облікова ставка досягала у 2017−2018 роках.

А заступник директора Націнституту стратегічних досліджень Ярослав Жаліло називає очікуваним рішення НБУ зберегти облікову ставку на рівні 17,5%.

«Те, що Нацбанк зберіг ставку — не дивно, — каже Жаліло. — У Нацбанку досить жорсткий таргет інфляції на поточний рік. І ми бачимо: поки у Нацбанку є підстави очікувати, що в цей таргет можна знову не потрапити. Тому що є девальваційний тренд, ймовірність підвищення регульованих тарифів…».

У той же час, на його думку, пряма кореляція між ставкою і вартістю кредитів відсутня.

«За даними НБУ, за минулий рік облікова ставка Нацбанку збільшилася з 14 до 18% і, відповідно, вартість кредитів в комерційних банках теж виросла для суб'єктів господарювання. У 2019 з січня вартість кредитів в комерційних банках почала знижуватися, але Нацбанк знизив облікову ставку на 0,5% тільки у квітні», — зазначив Жаліло.

Однак є залежність товарної пропозиції від ставки НБУ, тому опосередкований вплив на кредитні ставки присутній.

«Збереження високої процентної ставки веде до того, що дорожчають кредити для суб'єктів господарювання. А це ускладнює їх екоміческую діяльність і гальмує приріст товарної пропозиції, — пояснює експерт. — Як результат, попит перевищує пропозицію товарів — і наслідки цього — десь ростуть ціни, десь ми починаємо більше імпортувати. Побічний результат інфляційного таргетування Нацбанку через збереження високої процентної ставки накладає останні передумови щоб хронічна інфляція через невідповідність попиту і пропозиції у нас тривала».

Раніше експерти дали поради малому бізнесу, як отримати більш доступні ресурси для розвитку.

Національний банк використовує облікову ставку як орієнтир, скільки повинні коштувати гроші. Крім того, вартість рефінансування банків також визначається обліковою ставкою НБУ — при зниженні ставки банкам доведеться витрачати менше грошей на обслуговування рефінансування.

Схожі новини