Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Повзуча окупація: на Буковині з'явилися прихильники «федералізації» України

  • 08.06.2019, 11:31
  • 956

У Чернівецькій області відчутно зросла кількість людей, які виступають за розширення повноважень місцевого самоврядування та отримання більшої бюджетної самостійності в рамках унітарної, але децентралізованої України.

П'ять років тому тільки 20,8% респондентів виступали за подібне майбутнє Чернівецької області, а 69,7% - бачили його в складі унітарної України в рамках чинної Конституції. Але в квітні 2019 р настрої змінилися, пише «Сегодня» із посиланням на ZN.UA.

Кількість перших збільшилася майже в 2,5 рази (49,5%), а других скоротилася вдвічі (32%). Експерти пов'язують посилення прагнення буковинців до розширення прав дотаційного регіону з успіхами децентралізації в області, коли громади активно використовують фінансові кошти для реалізації місцевих соціальних та інфраструктурних проектів.

Цікаво, що якщо у грудні 2014 го ніхто з опитаних не підтримував ідею федералізації (адже тоді це могло бути сприйнято як підтримка сепаратизму), то у квітні 2019 го відразу 6,5% респондентів заявили, що хочуть бачити Буковину суб'єктом майбутньої федерації.

Схожі новини