Передплата 2024 «Добра кухня»

Химерні знижки не потрібні. Нафтогаз відповів на запропонований Міллером дешевий газ

  • 07.06.2019, 17:12
  • 671

Вітренко і Коболєв відреагували на «переговори» керівника Газпрому з Бойком і Медведчуком

Про це повідомляє Новое Время з посиланням на сторінку у Facebook очільників Нафтогазу Коболева та Вітренка.

Нафтогаз України готовий до переговорів з Газпромом, але виключно в тристоронньому форматі, за участю представників ЄС. Про це в Facebook написав глава Нафтогазу України Андрій Коболєв, коментуючи заяви глави Газпрому Олексія Міллера про готовність надати Україні 25% знижку на газ і провести прямі переговори щодо поставок газу в Україну і його транзиту.

«Ми завжди готові до переговорів, але виключно у тристоронньому форматі, будь-які нові контракти мають укладатися на основі європейських норм та з повагою до рішень міжнародних арбітражів», — написав він.

Крім того, Коболєв зазначив, що Нафтогаз купує газ в Європі істотно дешевше, ніж Газпром зобов’язаний його продавати згідно з рішенням Стокгольмського арбітражу.

Так арбітраж зобов’язав росіян продавати Україні газ в першому кварталі 2019 року за 300 доларів за 1000 кубометрів, а в другому — за 221 долар за тисячу кубометрів, але Газпром все одно відмовляється це робити.

У той же час Нафтогаз купує газ у Європі в першому кварталі — по 259 доларів, у другому кварталі — по 212 доларів, липнева ціна — 178 доларів.

«За яких умов Газпром, який не хоче постачати Україні газ навіть за дуже вигідною для нього ціною, піде на радикальне зниження? Пробачення боргу Газпрома Нафтогазу, відмовиться від будь-яких арбітражів, не застосовування європейських правил у газовій сфері? Такий сценарій насправді означав би для Росії додаткові мільярдні прибутки, а для України — втрати та повернення у повну залежність від Кремля», — вважає Коболєв.

У той же час виконавчий директор Нафтогазу Юрій Вітренко назвав пропоновану Олексієм Міллером знижку «химерною». Про це він написав на Facebook.

«Спочатку вони завищують ціну на 100% від справедливої ринкової ціни, а потім дають» знижку «в 24%. Це на кого розраховано?» — написав він.

Вітренко нагадав, що Росія протягом довгого часу отримувала від України оплату за газ, сума якої на 5 млрд доларів перевищувала обсяг коштів, що виплачується російською стороною української держави за транзит.

«Тепер Росія платить за транзит майже на 1 млрд доларів більше, ніж Нафтогаз витрачає на весь імпортований газ. Тобто, зараз гроші йдуть з Росії в Україну. Це і не влаштовує РФ, вона хоче, щоб Україна набагато менше отримувала за транзит, ніж платила Росії за газ», — зазначив він.

Схожі новини