Передплата 2024 «Добре здоров’я»

"Україна звернулась до Міжнародного суду ООН як до останньої інстанції"- Зеркаль

  • 07.06.2019, 16:11
  • 523

Заступник міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль закликала Міжнародний суд ООН в Гаазі відхилити заперечення Російської Федерації та почати розгляд позову України по суті про порушення Росією конвенцій про боротьбу з фінансуванням тероризму та про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

Про це повідомляє УНІАН

Про це Зеркаль сказала під час заключного слова на слуханнях у Міжнародному суді ООН, який розглядав заперечення РФ щодо юрисдикції розглядати позов України. «Україна шанобливо просить суд відхилити попередні заперечення, заявлені Російською Федерацією в поданні від 12 вересня 2018 року, та винести рішення й оголосити, що суд має юрисдикцію розглядати справи по суті відповідно до позову, поданого Україною 16 січня 2017 року, якщо її вимоги є прийнятними, і перейти до розгляду вимог по суті або, як альтернативу — винести рішення та оголосити, що відповідно до положень частини 9 статті 79 регламенту суду заперечення, подані Російською Федерацією, не мають виключно попереднього характеру», — наголосила Зеркаль. Вона заявила, що Україна звернулась до Міжнародного суду ООН як до останньої інстанції.

«Росія може вважати, що має повноваження залякувати своїх сусідів та сіяти нестабільність у світі. Проте ми не повинні мовчати, коли Росія порушує міжнародні договори. Ми не повинні піддаватись її маніпуляціям. Усе, чого Україна просить у цьому суді, — це розглянути справу по суті», — сказала Зеркаль.

За її словами, Росія спробувала спотворити предмет спору, перекрутивши правові норми і заперечивши факти. «Однак вимоги України чіткі. Спір очевидний. Наші зусилля із вирішення спору також очевидні, як і юрисдикція суду», — заявила Зеркаль.

Як повідомлялося, позов до Міжнародного суду ООН Україна подала 16 січня 2017 року з метою притягнення Росії до відповідальності за підтримку тероризму на Донбасі та дискримінацію етнічних українців і кримських татар в окупованому Криму.
Міжнародний суд ООН у Гаазі 19 квітня 2017 року оголосив рішення, яким частково задовольнив запит України про застосування тимчасових запобіжних заходів стосовно Росії. Заходи стосуються Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації (CERD). Суд вказав, що Росія повинна утриматися від обмеження можливості кримським татарам у збереженні їхніх інституцій, включаючи Меджліс. За це рішення проголосували 13 суддів, проти — троє. Одноголосно було прийнято рішення, згідно з яким Росія повинна гарантувати доступність освіти українською мовою.

Щодо звинувачень РФ у порушенні норм Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму суд вирішив, що Україна не надала достатньо доказів, які були б суттєвою базою для застосування тимчасових запобіжних заходів. Міжнародний суд ООН до кінця року має ухвалити рішення щодо своєї юрисдикції розглядати позов України до РФ через порушення двох конвенцій.

Схожі новини